Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

El verano de los juguetes muertos, de Toni Hill

El verano de los juguetes muertos. Toni HillToni Hill (Barcelona, ​​1966), és llicenciat en Psicologia. Fa més de deu anys que es dedica a la traducció literària i a la col·laboració editorial en diferents àmbits. Entre els autors que ha traduït trobem a Dennis Lehane, Harlan Coben i Peter May.

Un bon dia, Toni Hill es va adonar que els carrers de Barcelona s’havien quedat sense detectiu que els patrullés i va crear un nou inspector: l’inspector argentí Héctor Salgado, que acaba de fer els quaranta, la seva dona l’ha deixat per una dona, té una relació difícil amb el seu fill i no acaba de quallar en el cos de policia autonòmic. Potser el seu únic refugi sigui el cinema, la seva gran passió. Salgado transita per la Barcelona actual i globalitzada, en què conviuen velles famílies amb nous delictes i vells secrets.

Toni Hill
farà que l’inspector Héctor Salgado s’enfronti a tot això en El verano de los juguetes muertos. Barcelona és el paisatge d’aquesta novel·la, des de Pedralbes al Raval, l’Eixample, el Gayxample, Poblenou o el Passeig Marítim. Tot per fer visible la ciutat en aquesta palpitant novel·la que travessa temes com la bruixeria, el tràfic de blanques, la veritat i la justícia per acabar desembocant en el que, explica Hill, és el gran epicentre del llibre: les relacions paternofilials.

L’inspector Héctor Salgado porta setmanes apartat del servei quan li assignen de manera extraoficial un cas delicat. L’aparent suïcidi d’un jove va complicant a mesura que Salgado s’endinsa en un món de privilegis i abusos de poder. Héctor no solament s’haurà d’enfrontar a això sinó també al seu passat més tèrbol, que en el pitjor moment i de manera inesperada torna per passar comptes. Els somnis, el treball, la família, la justícia o els ideals tenen un preu molt alt … però sempre hi ha gent disposada a pagar-lo.

El que en principi era un cas senzill es complica a mesura que Salgado va coneixent a la família del noi, empresaris respectats que volen entrar en política. No és agradable furgar en els secrets dels poderosos, al que cal sumar els cops de cua del seu cas anterior, un asumpte de tràfic de blanques. La unitat de Salgado va desmantellar una xarxa recentment i el cap, un fanàtic del vudú, té set de venjança.

El verano de los juguetes muertos és una novel·la molt intensa en la qual les vides d’uns i altres personatges es creuen constantment. La climatologia té molt pes. Hill ens fa viure un d’aquests estius de calor humida de Barcelona. “Ho he escrit en contra de la moda dels nòrdics. Sembla que no pugui haver crims si no hi ha fred, neu i torbs i petjades de sang en la neu”, afirma Hill que reivindica la novel·la negra mediterrània.

Aquesta primera novel·la de Toni Hill, que porta ja una desena de traduccions contractades, té una sorpresa final garantida. Es tanca amb un enigma que tindrà continuació.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari