Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Homes i ratolins

Homes i ratolinsEns situem en l’època de la Gran Depressió dels anys 30, una crisi econòmica que es va originar als Estats Units però que va tenir repercussió a nivell mundial durant la dècada anterior a la Segona Guerra Mundial.

Homes i ratolins ens mostra la tràgica història de dos homes: George Milton i Lennie Small. Ambdós poden ser considerats dues figures errants, dos rodamóns a la recerca d’un treball en algun ranxo que els permeti, senzillament, sobreviure.

George és espavilat i enginyós, mentre que Lennie se’ns presenta com un home ingenu i pacífic, però amb una deficiència mental que el pot convertir en perillós perquè no és conscient al cent per cent dels seus actes.

La relació existent entre ells és rica en matisos i interpretacions, però el que sobretot se’n desprèn d’ella és el somni de futur que els manté units: aconseguir diners per tenir la seva pròpia granja, sense amos que els donin ordres ni horaris més enllà del que demana el treball. Amb tot, un seguit de circumstàncies funestes eclipsaran a poc a poc aquest somni, duent el lector cap a un final esfereïdor. Un final que també ens pot fer pensar en la lluita de l’home contra el destí.

Aquesta obra també compta amb una adaptació cinematogràfica dirigida el 1992 per Gary Sinise i interpretada per John Malkovich i el mateix Gary Sinise, entre d’altres.

Però en definitiva ens trobem davant d’una novel·la breu i intensa que paga la pena llegir.

DIGUES LA TEVA

 • Homes i ratolins és una novel·la breu de poc més d’un centenar de pàgines, i ha estat considerada una de les obres més importants d’aquest escriptor nord-americà, alhora que una novel·la de referència dins el marc de la literatura universal. Creus que les novel·les breus poden competir en igualtat de condicions amb les llargues novel·les que es publiquen sovint? Consideres que una obra necessita extensió per demostrar la seva vàlua?
 • Els protagonistes d’aquesta història són dos homes ben diferents: George Milton i Lennie Small. La seva amistat sobta al lector i fins i tot sobta a la resta de personatges que apareixen en el llibre. Creus que el lligam que mantenen troba els seus orígens en el passat comú, o bé en el somni futur? Per què penses que George continua al costat de Lennie? I, referent al final de la història, com valores l’acció de George: un acte lliure d’amor o l’anorreament de l’home davant el destí?
 • Homes i ratolins és una novel·la dura, una història tràgica de dos homes solitaris que no pertanyen enlloc. Però malgrat la cruesa implícita és una obra que forma part de moltes col·leccions de literatura juvenil. A què creus que es deu aquest fet? Consideres que l’anomenada literatura juvenil hauria de tenir més en compte novel·les com aquesta, que pertanyen ja al cànon universal?
 • ALTRES DADES

 • Biografia de John Steinbeck (wikipedia)
 • Sobre Homes i ratolins (wikipedia)
 • Biografia i currículum literari (youtube, en anglès)
 • Tràiler de la pel·lícula (youtube, en anglès)
 • Sílvia Romero
  www.silviaromeroolea.es.tl
  Club La Crisàlide

  1 Comentari fins ara

  1. Estrella dilluns 9 de gener de 2012 - 7:58 h

   Vaig llegir Homes i ratolins fa anys i és una novel.la que em va copsar.
   Penso que una novel.la curta i intensa pot competir perfectament amb una de més gran.
   Quantes vegades hem reflexionat sobre una idea que ens fa estirar fils per seguir una conversa i on hi trobem molts matisos i això a partir d’una sola frase?

  Deixa un comentari