Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

El retaule de Gant

Noah ChanneyL’historiador d’art Noah Charney ens revela en el seu llibre Los ladrones del cordero místico els misteris de l’obra d’art més robada i desitjada de tots els temps: El retaule de Gant. Es tracta d’un retaule que ha estat implicat en més de una desena de delictes, va ser agafat com a botí de guerra, fou víctima de falsificació, venuda il·legalment, censurada, supervivent d’atacs aeris i d’ires religioses, fins i tot va sobreviure a hosts napoleòniques i als propis comandaments nazis durant la II Guerra Mundial.

El jove mestre flamenc Jaan van Eych va acabar-la de pintar el 1432 en 24 plafons e roure de dues tones que componen L’adoració de l’Anyell Místic, com a nom original que fa referència l’historiador en el títol del llibre.

Llibre recomanatAquesta obra es va realitzar per a la catedral de Gante i presenta, però, problemes d’atribució, ja que inclou una inscripció en el marc segons la qual va ser executada també pel seu germà Hubert. El problema rau principalment en la foscor de la figura de Hubert, al qual no s’atribueix cap altra obra i de qui res se sap amb certesa, fins al punt que alguns especialistes han arribat a dubtar de la seva existència. D’altra banda, no hi ha al retaule diferències estilístiques que permetin atribuir parts diferents de cada un dels dos germans.

L’obra, que consta de més de dotze taules, és notable per la seva viu colorit, la riquesa paisatgística, el complex programa iconogràfic i l’extrema cura dels detalls, tret característic de Van Eyck i extensiu a tota la pintura flamenca.
 

Retaule de Gant

Noah Charney és expert en delictes relacionats amb l’art, ha assessorat Scotland Yard i altres departaments de policia. Tot aquest coneixement es pot veure en la seva primera novel·la El ladrón de arte que li va permetre saltar a la fama a l’any 2007, convertint-se ràpidament en un best seller a tot el món, en aconseguir combinar d’una forma magistral l’art i el suspens.

  • Entrevista a Noah Channey
  • Hitler y Napoleón ladrones del cordero
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari