Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Nova secció: Escenaris de ficció

banner

Que els autors escriuen per ser llegits és una veritat irrefutable. Però per aconseguir que ens interessi la lectura, no n’hi ha prou amb enllaçar paraules. Per connectar, per arribar a una complicitat amb nosaltres els lectors, a l’autor li cal construir uns personatges d’alló més real, amb unes característiques particulars que ressaltin la seva originalitat, que siguin capaços d’irrompre en les nostres vides per explicar-nos la seva d’una manera creïble.

Els autorsI si ens parlen de les nostres passions, els nostres desitjos, les nostres obsessions i vivències, és obvi que els seus personatges han de reflectir uns sentiments similars als nostres: patiment, joia, estimació, enveja, odi…, i ha de situar-los en un escenari que podem “veure”. Les seves paraules han de transmetre’ns unes imatges imprescindibles perquè podem arribar a imaginar-nos en el lloc on passa l’acció.

En definitiva, un autor només ens atraparà quan els seus seus personatges i escenaris cobrin vida pròpia.

Els detectiusI si tot això ho podem aplicar a la literatura en general, sembla evident que si parlem de la novel·la policiaca o de misteri es fa encara més imprescindible. És amb l’adveniment de la novel·la negra que els personatges comencen a consolidar-se com una cosa viva no com a mer pretext per desenvolupar una trama. Tots coneixem els detectius que han fet de la novel·la negra un gènere seguit per milions de persones: Sherlock Holmes, Hèrcules Poirot, Miss Marple, Kalle Blomkvist, Guido Brunetti, Patrick Hedström… Però, ens hem preguntat algun cop com són, on viuen, més enllà de les novel·les que hi intervenen?

Ara, a través del bloc, volem que coneixeu una mica més els personatges que us són tan familiars i que visiteu les ciutats, els paisatges per on es mouen habitualment.

El primer personatge que recrearem juntament amb el seu entorn serà Kurt Wallander, creat per l’autor suec Henning Mankell.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

1 Comentari fins ara

  1. Pepa Castelló dissabte 29 d'octubre de 2011 - 9:03 h

    ¡Quina idea més bona! Gràcies

Deixa un comentari