Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Escriptors delinqüents

Es tracta d’una sèrie de retrats biogràfics sobre diferents escriptors que van tenir seriosos problemes amb la justícia i alhora es pretén dibuixar les diferents estratègies utilitzades per intentar evadir-se de la justícia, l’ocultació de proves fins aconseguir l’expiació de la culpa o fins i tot la denúncia de la injústicia.

Entre tots els potencials escriptors, l’autor José Ovejero, es va decidir a concedir més atenció a quinze personatges, tot i que la tria va arribar als setanta. El primer criteri per fer la tria és la presència d’un delicte tipificat com a tal, deixant fora als perseguits per raons exclusivament morals o polítiques. Però el número resultant era encara excessiu…

José Ovejero

La solució va ser obvia i totalment subjectiva. Es va decidir centrar-se entre tots els resultants, en allò que te a veure amb la qualitat de la literatura i en la magnitud del personatge, en aquest cas de l’escriptor.

En el prefaci de llibre es reserva a una sèrie d’escriptors a qui no s’ha concedit cap capítol propi per la seva presumpció d’innocència, ja que foren detinguts però finalment no els van condemnar. Entre aquests podem trobar nom tan il·lustres com Miguel de Cervantes, Álvaro Mutis o González-Ruano, en aquest darrer cas degut a una falta administrativa que li va estalviar la presó.

Llibre recomanatEntre els delinqüents que es troben en el llibre hi ha noms com Paul Verlaine, condemnat a dos anys de presó per disparar al seu amant Arthur Rimbaud quan volia abandonar-lo. També apareix l’escriptor alemany de novel·les juvenils Karl May amb el fet de perdre la seva llicència de mestre per lladre. Entre els més contemporanis trobem a Jeffrey Archer, un farsant que va triomfar en la política i la literatura sense saber escriure; o Anne Perry que quan era adolescent, amb el nom de Juliet Hulme, va ajudar a matar el pare de la seva amiga Pauline.

José Ovejero ha tocat gairebé tots els gèneres: poesia, conte, novel·la, llibre de viatges i teatre. Entre els premis que ha obtingut destaca el Primavera de novel·la el 2005 per Les vides alienes. També va obtenir el Premi Ciutat d’Irún de poesia el 1993 per Biografia de l’explorador i el Premi Grans Viatgers el 1998 amb la Xina per hipocondríacs
.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari