Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Marte (The Martian)

marte_caratulaMarte (The Martian), novetat aquesta setmana a la Joan Oliva, és l’adaptació cinematogràfica de la novel·la homònima de l’escriptor nord-americà Andy Weir. El tret diferencial de la novel·la de Weir és que, tot i tractant-se d’un autor sense gaire formació científica -podem catalogar-lo sense equivocar-nos com a autodidacta- la seva novel·la ha estat reconeguda per la seva rigurositat científica.

Editada pel mateix Weir, el llibre es va fer públic per primera vegada en el blog personal de l’autor de manera gratuïta i capítol a capítol. L’èxit entre els internautes van empènyer Weir a publicar el llibre a Amazon (a 99 centaus de dòlar) i, en poc temps, les vendes de la versió de pagament havien superat les gratuïtes. No és d’estranyar que l’editorial Random House i la totpoderosa 20th Century Fox compressin els drets d’una història tan versemblant, sobretot tenint en consideració que l’autor no és cap científic, sinó un jove autodidacta que al llarg de tres anys va anar recopilant informació a través de Google i a través de llibres sobre viatges espacials. L’any 2011, Weir acomplia el somni de publicar la seva novel·la i el passat 2015, s’estrenava la pel·lícula.

Andy Weir

Imatge de Mart a la pel·lículaA The Martian, la tripulació de l’Ares 3 ha de deixar el planeta vermell a corre-cuita per una tempesta de sorra. En la fugida, un dels astronautes hi quedat atrapat i els seus companys el donen per mort. Es tracta de Mark Watney, interpretat per Matt Damon, personatge que haurà de fer servir les seves habilitats científiques i tècniques per sobreviure-hi, tot esperant que la NASA descobreixi que encara és viu.

A banda de Matt Damon, també participen en el film Jessica Chastain (que ja va coincidir amb Damon a Interstellar), Chiwetel Ejiofor, Kate Mara, Jeff Daniels, Kristen Wiig i Sean Bean.

imatge real de MartTot i partir d’una premissa impossible que el mateix Weir ha reconegut, ja que la baixa pressió atmosfèrica no permetria una tempesta de sorra a Mart com la que origina la història, els entesos en la matèria han lloat molts d’altres aspectes de la història, com ara la recreació dels paisatges marcians, allunyats de l’irreal color vermell amb què l’associem. Tothom ha acceptat aquesta tempesta com una llicència que fa servir Weir per deixar tot sol el personatge protagonista i originar la trama.

Tràiler de la pel·lícula:

DVD

  • Marte
  • Llibres

  • The Martian
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari