Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

El síndrome de Jerusalén. Juan Bolea

boreaLa síndrome de Jerusalem parteix d’una investigació real, com acostuma a fer l’escriptor Juan Bolea en la seva ja dilatada trajectòria literària, i es transforma aviat en un thriller a partir d’un joc literari amb intriga, amb sospitosos, que camina cap a un final policíac on hi ha desenllaç on totes les pistes conduiran al protagonista Florián Falomir, un detectiu d’origen armeni contractat per aclarir el robatori d’una talla de la Verge en un petit poble de Terol amb destinació a Jerusalem. I és aquí, en aquesta part del món en què estan les principals icones de les tres religions més rellevants, on apareix una dels personatges que són part de l’autor, la inspectora Martina de Santo.

Per a la construcció de la novel·la, Bolea s’ha documentat àmpliament sobre les experiències sobrenaturals més recents, com les aparicions de Garabandal a l’any 1961 o les del santuari de Medjugorje a Bòsnia Hercegovina. L’autor afirma que és una novel·la que té una elaboració llarga, que s’ha cuinat a foc lent, perquè he anat acumulant molt material, que té a veure amb experiències místiques i religioses. La ciutat de Jerusalem va ser construïda en temps del Rei David fa més de 3000 anys i posteriorment del rei Salomó va edificar-hi el primer temple. En l’Edat Mitjana va ser escenari de les Croades. És una ciutat que arrossega milers de turistes i pelegrins cada any que visiten llocs com el Mur dels Laments, l’Església del Sant sepulcre i la Mesquita d’Al-Aqsa.

logo blog genere negre_AMB LLETRESAlguns dels pelegrins que visiten Terra Santa entren en un estat d’èxtasi i eufòria que pot arribar a ser patològic. Cada any arriben a la Ciutat Santa i a altres llocs sagrats d’Israel qui busquen aquesta experiència sobrenatural. Alguns d’ells acaben patint una rara malaltia coneguda com a síndrome de Jerusalem, trastorn mental que manifesta amb deliris. Són una minoria, un parell de turistes al mes, persones aparentment equilibrades que se senten tan aclaparats pel poder i l’atmosfera mística del lloc que entren en una mena d’èxtasi mental distanciant-se de la realitat. Es diu que els símptomes es afecten per igual a jueus, cristians, musulmans i a altres creences i es manifesten al dia següent de la seva arribada quan experimenten una ansietat inexplicable que els fa apartar-se dels altres i els porta a realitzar actes de purificació.

Llibres

  • Un asesino irresistible
  • Crímenes para una exposición
  • Parecido a un asesinato
  • El síndrome de Jerusalén
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari