Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Cafe Society, de Woddy Allen

CafeSocietyAlguns diuen que és la seva darrera pel·lícula, tot i que costa de creure. Ambientada en els anys trenta, amb un sentit crític a la societat glamourosa d’aquella època, explica la història de Bobby Dorfman, interpretat per Jesse Eisenberg, un jove que deixa Nova York i viatja a Hollywood disposat a obrir-se camí gràcies a la intervenció del seu oncle Phil, interpretat per Steve Carell, com un poderós agent en el món del cinema. Allà aviat s’enamora de la secretària de l’empresari, Kristen Stewart, de la que intentarà casar-se i portar-la a Nova York.

Cafe Society presenta dos ambients diferents i d’època, un és el de Los Angeles i l’altra el de Nova York dels anys 30, incorpora una bona fotografia en què es tenyeixen de idíl·lics daurats les tardes californianes i de grisos art decó les nits de cabaret d’aquest transsumpte del Cotton Club on acaba l’acció. Del retrat entre nostàlgic i irònic de la de l’època daurada de Hollywood es passa a una altra escenografia, la de la nit novaiorquesa, amb Allen potenciant l’humor negre en els episodis més escatològics i criminals del relat en un muntatge paral·lel entre les festes d’un germà i els assassinats d’un altre. La pel·lícula és una història d’amor menor, encaixada en un trencaclosques d’una època exuberant i amb una veu en off que serveix a Woddy Allen per apagar ànims i comptar, amb força espurna i malícia, només allò que realment li interessa. Un film en el qual l’autor no amaga en cap moment que té un peu posat en la fantasia, en el seu propi somni, tant en el retrat d’època com en les emocions i implicacions de la història d’amor que el motiva, però al qual finalment va a donar un lògic bany de realitat. L’escenografia està molt ben elaborada amb molta cura pel detall, l’ambientació i el vestuari, però peca de cert aire insubstancial i molt llanguiment.

allen

És la primera pel·lícula que el director nord-americà roda en format digital, la qual cosa dota a la fotografia d’un altre tipus de característiques, i això fa que s’aprofiti per ressaltar magníficament aquest toc luxós de Los Angeles, però també per aconseguir un càlid toc malenconiós que va creixent segons avança el metratge i progressa la història d’amor. En definitiva, Cafè Society és un altre exemple que la figura cinematogràfica de Woody Allen segueix en descens, però que fins i tot aquí dóna mostres ocasionals de la seva brillantor creativa, encara que també d’un cansament narratiu per al qual potser el millor sigui derivar cap a una versió comprimida de si mateix, tal com es veurà dins de molt poc temps a la sèrie de televisió Crisis in Six Scenes.

wallen Wooddy Allen a la bilbioteca

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari