Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Realitat augmentada o intel·ligència disminuida?

Fins a dia d’avui milions de persones s’han descarregat l’aplicació del joc de realitat augmentada Pokémon Go. La realitat augmentada és el terme que s’usa per definir una visió directa o indirecta d’un entorn físic en el món real, els elements es combinen amb elements virtuals per a la creació d’una realitat mixta a temps real. Emprant algun dels dispositius mòbils que tenim a l’abast com els mòbils, o fins i tot les tauletes, s’ha posat de moda mirar la realitat a través d’aquestes pantalles geolocalitzades, a on es troba el fenomen de com es superposa informació virtual a la informació física real existent davant de l’usuari de l’aplicació.

raugmentada

No existeix cap dia que qualsevol persona no s’hagi topat amb usuaris d’aquesta aplicació que ha causat una febre sense precedents que, pantalla en mà, presos del submón on creuen viure, van a la caça i captura de codis binaris ficticis de nom pokémons, abduïts per una realitat inexistent que farà que cada vegada la societat es vagi allunyant més d’una realitat a través d’un món virtual disminuït que superposa un entorn fictici en el món real farcit de dades informatives o també alertes, i que proposa com a objectiu cercar, capturar, lluitar i comerciar amb els personatges digitals amagats en espais hipotèticament reals de tot el món.

pokemongoA l’any 1994, Paul Milgram i Fumio Kishino van apadrinar el concepte anglosaxó mixed reality o realitat híbrida. Està constituïda per tot allò que es troba en el continu de la virtualitat, en un dels extrems està el completament real i en l’altre el completament virtual, és a dir, el que està completament creat en un ordinador. Però el fet de disposar en temps real de tota la informació que es necessita pot tenir dos efectes contradictoris com augmentar la capacitat de desplaçament, però disminuir la capacitat de recordar els itineraris.

La tecnologia de realitat augmentada exigeix desenvolupar també una intel·ligència augmentada, ja que sinó es produirà l’efecte contrari i s’accedirà a una intel·ligència disminuïda, mandrosa, encantada de que la màquina resolgui els problemes. Les capacitats que seran necessàries per una intel·ligència augmentada poden ser la de comprendre les informacions que la màquina superposa a l’experiència, per assolir la capacitat d’avaluar la informació que s’està rebent, per no estar absolutament sotmès a la mediatització del dispositiu electrònic.

  • El cerebro que está detras del fenómeno Pokemon Go
  • La invasión global de Pokemon Go
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari