Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Eduard Toda. 75è aniversari

El passat 25 d’abril es va inaugurar oficialment l’Any Toda, quan es compleixen 75 anys de la mort de qui, sens dubte, va ser el primer egiptòleg espanyol. eduard todaÉs, per tant, aquest 2016 un any dedicat a ampliar l’estudi i el coneixement d’aquest il·lustre reusenc que, tot i la transcendència de la seva vida i obra, és pràcticament un desconegut per al gran públic. No només en destaca la seva activitat com a egiptòleg, sinó que va ser molt més: des de cònsol fins a escriptor, passant per historiador, gestor, home de negocis i defensor de la història i la cultura catalana. D’aquí el títol amb què s’ha batejat el programa d’activitats, Un reusenc polièdric, per les múltiples facetes desenvolupades per Toda.

Entre el gruix d’activitats que s’hi han programat, en destaquem una que ha tingut lloc ara fa pocs dies. El 23 de juliol s’estrenava un documental d’una hora de durada titulat Les set vides d’Eduard Toda. El documental, realitzat pels periodistes Toni Orensanz, Ramon Masip i Manel Vinuesa, fa un repàs per les facetes professional i personal de Toda. A continuació, us n’oferim el tràiler:

A banda dels reconeixements que es concentraran al llarg d’aquest 2016, la Biblioteca Museu Víctor Balaguer ja va homenatjar, ara fa uns anys, la trajectòria com a egiptòleg d’Eduard Toda. Eduard Toda a Museu BulaqEntre el 4 d’octubre de 2007 i el 17 de febrer de 2008, s’hi va fer l’Exposició Del Nil a Catalunya. El llegat d’Eduard Toda en què s’exposaven fotografies inèdites de l’època en què Toda va ser cònsol d’Espanya a El Caire, entre 1884 i 1886. L’estreta amistat que compartien Toda i Balaguer, des dels anys d’estudiants a Madrid, va tenir molt a veure amb la donació d’aquestes fotografies i de tot un seguit de peces arqueològiques al Museu. Entre amulets, objectes funeraris, ceràmiques i una mòmia corresponent a un infant d’uns quatre anys, la Nesi, l’any 1886 s’hi va constituir a Vilanova la primera col·lecció de peces egípcies de Catalunya. Fins i tot actualment, la Nesi és una de les, només, cinc mòmies humanes que es poden visitar a museus catalans.

Per tot això i molt més, l’homenatge i el reconeixement a la figura d’Eduard Toda és de justícia i des de les biblioteques de VNG ens hi sumem. Si us heu quedat amb ganes de saber-ne més, a la xarxa de biblioteques de la ciutat hi podeu trobar un bon nombre de documents relacionats.

any_todaPrograma d’activitats de l’Any Toda.

I no oblideu que en el web de col·lecció local hi podeu consultar documentació pertanyent a l’Arxiu Comarcal, a la Biblioteca Víctor Balaguer, a la biblioteca Joan Oliva i Milà i a la biblioteca Armand Cardona Torrandell.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari