Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Bob Dylan, setanta anys de llegenda

Robert Allen Zimmerman, nom real de Bob Dylan celebra el seu setantè aniversari. Amb una carrera prolífica i polèmic (cantautor, músic, escriptor, poeta, pintor i director de cinema), avui està considerat per molts com un autèntic geni revolucionari.

Bob Dylan, de joveDes de començaments dels 60, quan el seu encès repertori va trobar lloc en les proclames d’una societat que bullia per la guerra del Vietnam alhora que s’unia a la lluita pels drets civils, ha estat un símbol de la contracultura nord-americana.

Ell, però, sempre va tractar de restar valor a les seves composicions: “Les meves cançons no són sermons i no considero que hi hagi res en elles que digui que sóc un portaveu de res ni de ningú”, deia. Cançons com les mítiques Like a Rolling Stone, ” Blowin In The Wind o The Times They Are A-Changin, amb les quals, segons la seva opinió, només tractava de plasmar la realitat que veia passar davant dels seus ulls com a bon artista “folk”, segueixen vigents i es passen de generació en generació.

És un dels músics més influents de la història, capaç d’usar les lletres per expiar els seus propis pecats i convertir-los en prosa addictiva, ja sigui a manera de pop, rock, country o folk, mentre deixa escapar seus laments per aquesta gola que podria semblar trencada per moments però sempre acariciada per la seva inseparable harmònica.

Bob DylanDylan ha aconseguit dotze premis Grammy, inclosos dos al millor àlbum de l’any per la seva participació a The Concert of Bangladesh, el 1972, i per Time Out Of Mind, el 1997. També va guanyar un Globus d’Or i un Oscar el 2001 per la cançó Things Have Changed, escrita per al film Wonder Boys. Premi Príncep d’Astúries 2007, és membre del Saló de la Fama del Rock and Roll i podria arribar a convertir-se en Nobel de la Pau.

Un expedient d’or per a un home que va tenir molt clar des del principi que havia de sortir de Hibbing, la seva gèlida Minnesota natal, per trobar la llum als carrers plens de vida del Greenwich Village novaiorquès, on va trobar inspiració en la poesia de Dylan Thomas, i de qui va agafar el nom que li acompanyaria la resta de la seva vida artística. Sobre el seu canvi de nom, Dylan va escriure en la seva autobiografia: “Hi havia vist alguns poemes de Dylan Thomas. La pronunciació de Dylan i Allyn era similar. Robert Dylan & Robert Allyn. Per quina decidir-me? La lletra D tenia més força. No obstant això, el nom Robert Dylan no era tan atractiu com Robert Allyn. La gent sempre m’havia dit Robert o Bobby, però Bobby Dylan em semblava cursi, i a més ja estaven Bobby Darin, Bobby Vee, i molts altres Bobbie. La primera vegada que em van preguntar el meu nom, automàticament vaig deixar anar: “Bob Dylan”.

Al seu primer disc, Bob Dylan (1962), li van seguir altres com els imprescindibles The Freewheelin’ Bob Dylan(1963), The Times They Are a-Changin (1964), Another Side of Bob Dylan (1964), Highway 61 Revisited (1965) o Blonde on Blonde (1966), que contenien himnes clàssics de protesta política. Era la primera fase de la seva època més brillant, continuada amb obres més líriques i elèctriques com New Morning (1970), Pat Garrett & Billy the Kid (1973), Desire (1975)-on apareixia la inoblidable Hurricane- o Blood on the Tracks (1975). En la dècada dels 90 va caure en una davallada creativa de la qual va aconseguir sortir-se’n amb treballs tan triomfants com Time Out of Mind (1997) i especialment, ja en el nou segle, amb Modern Times (2006).

L’any 2004 la revista Rolling Stone va triar Like a rolling stone com la millor cançó de tots els temps:

Han estat més de cinc dècades en actiu, per a una trajectòria que va viure un important punt i a part en 1966, quan va patir un greu accident de moto que el va portar a recloure’s de la fama i la pressió, allunyant-se dels escenaris mentre passava més temps amb la família.

A diferència d’altres artistes de la seva generació, Bob Dylan encara publica discos interessants, tot i que la seva veu ja no té res a veure amb la del començament de la seva carrera.

La seva vida i obra va quedar retratada amb clarividència en les seves memòries Chronicles, Volume One (2004) i en el documental de Martin Scorsese No Direction Home (2005).

Cliqueu aquí

Clicant l’icona podeu accedir a lletres en anglès i castellà de
totes les cançons de Bob Dylan i també els seus poemes,
escrits, i totes les portades dels seus discos oficials.

I si en voleu saber més, a la Biblioteca trobareu:

Llibres

 • Bob Dylan : hombre, músico, poeta, mito. Vicente Escudero
 • Bob Dylan. Años de juventud. Paul Williams
 • Bob Dylan. Años de luces y sombras. Paul Williams
 • Bob Dylan : letras : 1962-2001
 • Dylan sobre Dylan : 31 entrevistas memorables. Edició a càrrec de Jonathan Cott
 • Cròniques. Bob Dylan
 • Cds

 • Garcia plays Dylan
 • Blonde on blonde
 • MTV Unplugged
 • Love and Theft
 • Down in the groove
 • Greatest hits
 • The Times they are a-changin
 • Modern times
 • Together through life
 • DVD

 • No direction home. Martin Scorsese
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

  Deixa un comentari