Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Un territorio oscuro, de Val McDermid

Val McDermid. Un territorio oscuro

Val McDermid és una escriptora britànica nascuda a Kirkcaldy, Escòcia, el 4 de juny de 1955. Va estudiar al St Hilda’s College d’Oxford, sent la primera estudiant provinent d’una escola pública escocesa a aconseguir-ho.

Sempre va voler escriure, però tothom li deia que seria impossible poder viure de l’escriptura i que es busqués una feina més adequada, així que després de llicenciar-se va decidir convertir-se en periodista. Va estar dos anys exercint a Devon, i va guanyar uns quants premis, inclòs el de Millor Periodista Jove de l’Any.

Després, i durant catorze anys, va treballar en diaris nacionals de Glasgow i Manchester Sud. Mentrestant, seguia intentant ser escriptora. Va realitzar un primer intent de novel·la quan treballava a Devon, però va ser rebutjada per totes les editorials de Londres. Més tard, un actor que la va llegir va pensar que en podria extreure una bona peça teatral, així que la va reescriure i la hi va mostrar al director del Plymouth Theatre Company, qui va decidir que podria encaixar perfectament en la temporada d’obres d’autors novells que havia programat. Així que als 23 anys es va convertir en autora teatral.

McDermid
sabia que no tenia aptituds per assolir èxit amb obres dramàtiques, de manera que va decidir passar-se a la novel·la negra perquè era un gènere amb el qual havia gaudit molt com a lectora, i estava tan excitada amb la nova onada d’escriptores americanes d’aquest gènere que es preguntar si no podria escriure alguna cosa similar però amb un enfocament britànic.

L’èxit li arribaria el 1987 amb la seva novel·la de misteri Report for Murder: The First Lindsay Gordon Mystery. És precisament Lindsay Gordon, una periodista lesbiana (potser inspirada en la pròpia McDermid), un dels seus personatges més importants. Altres caràcters recurrents són l’investigador privat Kate Brannigan i el psicòleg Tony Hill, protagonitzant cada un d’ells una sèrie de novel·les. Aquesta última sèrie ha estat adaptada a la televisió al Regne Unit sota el nom de Wire in the Blood.

Va deixar de treballar de periodista a l’abril de 1991, i des de llavors viu dels seus llibres. Tot i que encara encara escriu crítiques i opinió per a diversos diaris britànics i per a la BBC Radio 4 i la BBC Radio Scotland.

A Un territorio oscuro, la inspectora Karen Pirie s’enfronta a un nou cas.

Fa més de vint anys, el segrest a Escòcia d’una milionària i el seu fill va acabar de la pitjor manera possible: després del lliurament del rescat, van trobar morta a la dona i el seu fill va desaparèixer. Ara, quan ja gairebé ningú recorda el tràgic succés, un periodista reobre la investigació en descobrir una pista que porta a la Toscana. A la inspectora Karen Pirie li assignen aquest desagradable cas en un mal moment. Pirie està embrancada en un lleig assumpte relacionat amb la desaparició de Mick Prentice, un treballador que havia decidit convertir-se en esquirol en l’apogeu de la vaga de miners que ha sacsejat el país. Una cosa molt, molt tèrbola s’amaga darrera d’aquest cas, que al principi semblava rutinari.

L’habilitat amb què McDermid alterna present i passat en dues històries paral·leles no concedirà ni un moment de treva al lector.

Per altra banda, a Un territorio oscuro, Val McDermid recupera els seus records com néta de miners escocesos i els anys de declivi d’aquella comunitat minera que el 1984 va jugar fort i va perdre. És doncs, un tros de la història d’Escòcia, un tros de la seva història personal i familiar.

Llibres

  • Asesino de sombras
  • El cuerpo tatuado
  • Lugar de ejecución
  • Un territorio oscuro
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari