Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Vicenç Carbonell i Virella

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú atorgarà el proper dimarts 12 de juliol el Diploma de reconeixement de la ciutat a Vicenç Carbonell i Virella. Aquesta distinció reconeix persones i entitats que han contribuït a donar prestigi a la ciutat a través de la seva activitat social, cultural o econòmica. Vicenç_ Carbonell_Virella Definició que s’adiu, sens dubte, amb la figura de Carbonell i Virella que, al llarg dels anys i de manera completament vocacional, ha dedicat temps i esforç a l’estudi i divulgació de la història de Vilanova i el seu entorn.

Carbonell i Virella es defineix a ell mateix com a recollidor de topònims. No en va, els noms de lloc són la seva passió. De pare geltrunenc i mare vilanovina, va néixer a Barcelona el 29 de desembre de 1934 i, amb poc més d’un any, ja vivia a Vilanova. Professionalment, ha estat perit industrial, tot i que amb anterioritat treballà com a delineant i torner mecànic. Vocacionalment, la toponímia i l’excursionisme -dues disciplines que caminen en paral·lel i que no s’entenen l’una sense l’altra- han ocupat i ocupen gran part del seu temps i ambdues, a més a més, van ser compartides amb el seu oncle, Joan Virella i Bloda.

L’important feina que Carbonell i Virella ha dut a terme sobre els noms de lloc l’ha portat a inventariar, entre molts d’altres, noms de castells, torres de defensa, masies, fites, mollons, pedrons, fondals i torrents. A banda, una nova línia toponímica -que ell mateix anomena “esotèrica”- l’ha dut a estudiar bruixes, diables, inferns i purgatoris. Una tasca, aquesta darrera, que per abundant li garanteix feina per molt de temps.

0045-95660 0052-41360

Quant a les seves publicacions, és autor de llibres com ara: La Marineria vilanovina en el segle XVIII (1974); Origen i història del llinatge Vilafranca (1979); El món agrari vilanoví fins al segle XVIII (1988); Apunts de la història d’Olivella (1990); Noms de lloc de Vilanova i la Geltrú (2001) i Noms de lloc d’Olivella (2004).

0338-15760 0443-53860

A més a més, Vicenç Carbonell i Virella ha col·laborat en l’elaboració d’un bon nombre de llibres. En destaquem només alguns: Els carrers de Vilanova i la Geltrú, volums 1 al 9; Moliners, calcinaires i pouaters, d’Albert Tubau (1999) i Diccionari Biogràfic de Vilanova i la Geltrú, de Francesc X. Puig Rovira (2003). També són habituals les seves col·laboracions en diaris i revistes: el Diari de Vilanova, l’Eco de Sitges, el Butlletí interior de la societat Onomàstica o La nostra Mar, en són alguns exemples.

A la xarxa de biblioteques de Vilanova i la Geltrú, hi podeu trobar gran part de l’obra de Vicenç Carbonell i Virella.

Web de Col·lecció Local de l’Arxiu Comarcal del Garraf, de la Biblioteca Víctor Balaguer, de la Biblioteca Joan Oliva i de la Biblioteca Armand Cardona.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

1 Comentari fins ara

 1. Genís dilluns 2 de gener de 2017 - 15:15 h

  Benvolgut Vicenç,

  T’escric en nom del col·lectiu La Foradada de Castellbell i el Vilar, un
  grup de persones que realitza recerques històriques,
  antropològiques, toponímiques, etc. de Castellbell i el Vilar i de la zona
  del Montserratí.

  El cas és que hem trobat per Internet el teu doc.pdf amb la segona relació
  provisional de “Toponímia catalana esotèrica i divina” i hi escrius que a
  Castellbell i el Vilar hi ha “El Dimoni”… Nosaltres no en tenim pas
  constància. Ens podries dir a què fa referència? a on la localitzes? Hi ha
  alguna llegenda que ens en parli?

  Gràcies per la bona feina que fas, bon Any i espero rebre una resposta com
  més aviat millor.

  Atentament,

  Genís Frontera

Deixa un comentari