Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Un celíac en dificultats

celiacaLa celiaquia és una patologia inflamatòria crònica que es produeix com a conseqüència d’una intolerància al gluten present en alguns cereals, com el blat, l’ordi i el sègol, en individus genèticament predisposats. Concretament, després de la ingesta de gluten es produeix una alteració de la resposta immunològica que desencadena la infiltració de cèl·lules inflamatòries a l’intestí i ocasioni dany sever en les vellositats de la mucosa intestinal, reduint la seva capacitat per absorbir els nutrients de la dieta. Aquesta patologia és un desordre que pot presentar-se a cap punt edat de la vida, tant durant la infància com en l’adolescència, encara que també és molt freqüent la seva aparició en edat adulta.

allergychefEl terme gluten fa referència a una barreja de proteïnes d’origen vegetal presents en el blat, l’ordi, el sègol i en qualsevol de les seves varietats o híbrids, com el kamut i l’espelta. El gluten conté epítops que desencadenen la malaltia celíaca. Els epítops són seqüències peptídiques de les proteïnes del gluten que són reconegudes per components del sistema immunològic i desencadenen 1 reacció inflamatòria. L’experiència de conviure amb una persona celíaca fa que pugui explicar les necessitats existents que en molts casos són desconegudes o senzillament no es contemplen per part del món de l’hostaleria, aquest fet es dramatitza enormement en el cas dels infants que no entenen les dificultats que es troben en fer una vida normal en molts indrets en que es troben. Els problemes que apareixen per no fer front a aquesta diversitat cada cop més implementada a la nostra societat són el desconeixement de la malaltia i els problemes econòmics que apareixen quan es vol adaptar el negoci a aquesta circumstància.

singlutenEntre els factors ambientals relacionats amb el risc de patir aquesta patologia s’inclou el patró d’alimentació en els primers estadis de la vida i, fonamentalment, el tipus de lactància, el moment de la introducció del gluten a la dieta. Aquest factor és fonamental per a la tolerància oral en els primers mesos de vida, a causa que el sistema immune del nadó és immadur i l’adequada exposició als diferents antígens és essencial perquè aprengui a reconèixer-los i a respondre de forma adequada. En edat adulta, un celíac només disposa actualment d’una dieta estricta sense gluten per a tota la vida com a teràpia, així també passa amb el diagnòstic en edat infantil, i és per aquest motiu en que s’ha de tenir molta cura en els aliments que pren un nadó després del deslletament.

El llibre La enfermedad celíaca, novetat a la biblioteca, explica de forma senzilla des de la base genètica de la celiaquia fins als avenços en la identificació de nous factors implicats i el desafiament que suposa el desenvolupament de teràpies coadjuvants o alternatives a la dieta sense gluten, amb informació científica i pràctica sobre la dieta i la salut.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari