Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Soles negros. Ignacio del Valle

solesnegros_Soles negros trasllada al lector de la ciutat de Berlín de 1945 en el qual transcorria la primera part, a l’Espanya de la postguerra, per investigar la mort d’una nena. A partir d’aquí, el lector es trobarà amb una trama poderosa i alhora brutal que va desgranant a poc a poc les circumstàncies que van portar a l’assassinat de la jove, amb una tensió que aconsegueix mantenir-se al llarg de tota la investigació amb pocs instants de descans.

D’aquesta forma el lector s’endinsa en una de les facetes més fosques del règim de Franco, com va ser el robatori de nens a presoneres republicanes i la seva posterior venda a famílies afins al règim. Amb tota la seva infraestructura i els respectius alts càrrecs implicats.

Gènere negreIgnacio del Valle, posa veu a una de les nenes que va patir aquesta destinació en mans del Auxilio Social, i és en aquest moment quan es fica en la pell de la nena en que crea els millors passatges es poden trobar trobar en aquesta novel·la. La primera part, El tiempo de los emperadores extraños, va ser publicada a l’any 2009 i comença en el moment que un grup de dicisionarios de la II Guerra Mundial descobreix el cadàver d’un soldat sepultat fins a la cintura en un llac gelat, juntament amb desenes de cavalls que han corregut la mateixa sort. Tot fa suposar que es tracta d’un accident, tot fins que un dels soldats, l’encarregat de custodiar-fins que arribin els infermers, descobreix que ha estat degollat. A partir d’aquest moment la novel·la és un retrat del surrealisme de la guerra, on la investigació del crim es barreja amb els interessos particulars d’alts comandaments, les vicissituds de la guerra, l’ombra de la maçoneria i tot això mentre el front de Leningrad s’està desintegrant progressivament.

Primeres pàgines solesnegros

Aquests dos llibres demostren com els autors espanyols de novel·la negra volen aconseguir aprofundir en els límits del gènere amb una galeria de personatges molt diferents, combinats amb escenaris peculiars i fins i tot afegint moments històrics complexos. El capità Arturo Andrade, el protagonista de Soles negros, treballa en el servei d’informació de l’Exèrcit, i ha arribat fins aquí després d’un episodi molt tèrbol durant la Guerra Civil. Ignacio del Valle reflecteix magníficament l’ambient miserable, en l’econòmic i el moral, de la societat espanyola en aquests anys negres a través d’uns personatges guiats tan sols per l’instint de supervivència i d’altres que aprofiten la seva posició per enriquir-se o acumular poder amb què millorar la seva posició. Només uns pocs idealistes, que disten molt de ser únicament això, romanen en peu mentre es va destapant una xarxa de corrupció a gran escala.

Un capitán justiciero

Llibres

  • Busca mi rostro
  • Los demonios de Berlin
  • Soles negros
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari