Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Com aconseguir-la

Pots aconseguir la contracepció hormonal d’emergència en els llocs següents:

Contracepció hormonal d’emergència- Centres de salut. Et pot proporcionar el tractament el o la professional de medicina de família, pediatria o infermeria.

- Unitats d’atenció a la salut sexual i reproductiva dels centres d’atenció primària. Et pot proporcionar el tractament el llevador/a o el ginecòleg/òloga.

- Centres d’atenció continuada. Servei dels caps de setmana o nits.

- Hospitals i serveis d’urgències hospitalaris. Et pot proporcionar el tractament tant el servei de ginecologia com el d’urgències, però pensa que en els serveis d’urgències pots tenir més dificultats a causa de l’elevat nombre de visites que tenen. Intenta evitar l’horari nocturn.

- Centres de planificació familiar.

- Centre Jove d’Anticoncepció i Sexualitat (CJAS).

- Altres centres (oficines de farmàcia).

Recorda:

1. A la farmàcia, pots aconseguir-la, ja no requereix la presentació d’una recepta mèdica. El que has de saber es que als centres d’atenció primària o als centres d’atenció a la salut sexual i reproductiva podràs obtenir la pastilla de l’endemà de forma gratuïta. A les farmàcies el pagament corre a càrrec del pacient.

2. Actualment, en els centres de salut i en les unitats d’atenció a la salut sexual i reproductiva et donaran la píndola perquè la puguis prendre i no hauràs de pagar res. En cas que vagis a un altre centre i et donin una recepta, no tindràs cap problema per obtenir-la, però hauràs de pagar-ne el cost. En qualsevol cas, pots anar-hi sola o acompanyada, com tu ho desitgis.

3. Pots anar acompanyada d’un amic o amiga més gran que tu o de la teva parella, així es comparteix la vergonya, etc. Normalment, els professionals que us rebran estan acostumats a atendre aquestes demandes i no fan judicis morals. Penseu que no sou els únics.

4. L’atenció i el tractament són confidencials, com tots els actes mèdics.

Anell anticonceptiu5. En cas que un professional no te la vulgui receptar, pots demanar-li que et faci un informe del motiu de la seva negativa i de l’alternativa que et proposa (anar a un altre servei, etc.). També pots escriure una queixa en el llibre de reclamacions del centre, exposant què t’ha succeït. Evidentment, hauràs d’anar a un altre centre, servei o professional sanitari que te la recepti o que te la doni. En cap cas et pots quedar sense prendre el tractament.

6. Dirigeix-te a un centre d’atenció primària que tingui atenció continuada les 24 hores o a l’hospital més proper si es tracta d’un dia festiu.

7. No està demostrat que hi hagi efectes secundaris si es repeteix, però si s’ha d’utilitzar molt sovint cal plantejar un mètode anticonceptiu que sigui més efectiu per evitar l’embaràs.

8. En cas de prendre un altre medicament, cal que consultis amb un professional, perquè hi ha alguna medicació que pot interferir en la píndola de l’endemà.

Més informació:

http://www.sexejoves.gencat.cat/ics_webjove/emergencia.html

http://www.gencat.cat/ics/usuaris/campanyes/contracepcio/important.html

http://www.cedimcat.info/html/es/dir2452/doc26823.html

http://www.centrejove.org

http://www.goxoki.com

http://www.apfcib.org/php/index.php

Si teniu qualsevol consulta o dubte a fer ja podeu realitzar-la a través d’aquest espai de salut del bloc i us respondré el més aviat possible. Gràcies.

Dra. Moreno Lorente.
Medicina familiar i comunitària.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari