Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Contracepció hormonal d’emergència

El dia abans La contracepció hormonal d’emergència és un tractament per evitar l’embaràs després d’una relació sexual coital sense mètodes anticonceptius o en el cas de no haver-los utilitzat correctament.

S’ha d’emprar en situacions d’urgència real que suposen un risc d’embaràs no desitjat, independentment del moment del cicle menstrual en què hagi tingut lloc aquesta relació sexual. Els efectes adversos més freqüents són els gastrointestinals, que es redueixen si s’administra un antiemètic. Però pot aparèixer dolor als pits, mal de cap i alteracions en el cicle menstrual.

No protegeix per a la resta del cicle i per tant, s’ha de continuar amb un altre mètode anticonceptiu.

Amb la contracepció d’emergència no es produeix la interrupció de l’embaràs ja establert, i tampoc s’ha descrit afectació fetal.

Una de les coses més importants a recordar és que aquest mètode no protegeix de les infeccions sexuals tipus VIH, sífilis, hepatitis…

Està indicat utilitzar-la en els casos següents:

- Relacions sexuals amb penetració sense mètode contraceptiu.

- Ús incorrecte del preservatiu: ruptura, caducitat, retenció del preservatiu a la vagina en retirar-lo, penetracions dins la vagina abans de col·locar el preservatiu, etc.

- Oblits de contraceptius hormonals orals.

- Relacions sexuals amb penetració si estàs prenent contraceptius hormonals orals i fàrmacs que redueixin la seva efectivitat (consulta al professional sanitari).

- Expulsió del dispositiu intrauterí en les 72 hores següents a una relació sexual amb penetració.

- Expulsió o ús incorrecte de l’anella vaginal: retirada de l’anella durant més de tres hores en qualsevol moment dels 21 dies en què ha d’estar inserida, o període de més de 7 dies sense anella entre la seva retirada i la reinserció de la nova anella contraceptiva.

- Oblit de més de 3 dies del pegat hormonal.

- Violació.

Què cal fer?Cal prendre els comprimits el més aviat possible i abans de les 72 hores (3 dies) després de la relació sexual coital amb risc d’embaràs. De tota manera, tot i que disminueix bastant la seva eficàcia, pot ser útil fins a les 120 hores (5 dies).

Una dosi única (2 comprimits junts), al més aviat possible. Si prens els comprimits amb algun aliment els pots digerir millor. Si vomites abans que hagin passat 3 hores de la presa dels comprimits, cal fer tractament per als vòmits i tornar-te’ls a prendre. En cas que tornis a vomitar durant les 3 hores següents de la repetició de la dosi, cal que consultis un professional.

Aquest tractament falla poques vegades, però no sempre evita l’embaràs. La regla ha de venir, com a màxim, 3 setmanes després del tractament. Si no és així, t’has de fer una prova d’embaràs. Encara que et vingui la regla normalment, si desitges informació sobre mètodes contraceptius, és convenient que consultis un professional.

Dra. Moreno Lorente.
Medicina familiar i comunitària.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari