Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Una biografia de Barcelona

bcncalpenaFa prop de tres anys enrere el periodista, historiador Enric Calpena es va proposar un gran repte que en aquest any ha assolit. La ciutat de Barcelona ja disposa d’un llibre de referència, una història divulgativa alhora que rigorosa, a l’alçada de la que va realitzar Peter Ackroyd de Londres. Una biografia o Simon Sebag Montefiore de Jerusalem. I també l’objectiu d’aquest immens treball de recerca ha estat que posés al dia el seu contingut respecte a altres títols que fins ara no eren exactament això però que havien cobert aquesta necessitat, com ho són els les obres de Barcelona’ de Robert Hughes o Barcelona pam a pam d’Alexandre Cirici.

La història de Barcelona és l’arrel d’aquesta obra d’investigació a través d’un relat èpic, entretingut i divulgatiu sobre la ciutat que sedueix a visitants de tot el món i ha donat lloc a algunes de les ficcions més populars de la literatura com són La veritat sobre el cas Savolta, L’ombra del vent, també l’aclamada Victus o L’Església del mar de Ruiz Zafón. El treball d’investigació ha comptat amb més de tres-centes obres com a fonts de referència però partint en tots el casos d’una interpretació dels fets, ja que no en tots els períodes n’hi ha prou amb recollir el consens històric i explicar-ho amb sentit literari, en molts d’ells cal prendre partit, o no, entre les diferents postures enfrontades.

Enric Calpena convida a realitzar un viatge des dels inicis del neolític a l’època romana, en què Barcelona va créixer com a centre religiós i administratiu. A partir d’aquí vindran els vuitanta anys de dominació musulmana, començant per la desconeguda invasió d’Almansor. La reconstrucció històrica fuig dels paràmetres lineals de temps, anant del present al passat sense cap tipus de recança. El recorregut històric defineix a la ciutat com un personatge literari que sempre s’ha preocupat per tenir la millor aparença, convençuda de la majestuositat de la seva estructura a través d’una localització incomparable. Però sobretot Barcelona està dotada d’un ingredient que la fa única, la seva ànima que perdura al llarg dels segles.

Ja podeu llegir el primer capítol de bcncalpena

Llibres

  • Guerres dels catalans
  • Històries de Catalunya
  • Barcelona: Una biografia
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari