Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

75 anys d’història i danses

El llarg camí d’una entitat local des de la fosca nit del franquisme fins al ferm compromís amb la cultura del nostre país. Petites microhistòries d’esforç, sacrifici i estima cap a la dansa popular que componen un trosset inèdit de la història del nostre poble i que ara volem compartir amb vosaltres.

El llibre dansavng75 anys d’història i danses es presenta el 19 d’abril a les 19 hores a les Biblioteques VNG, està confeccionat per Joaquim Ruíz i explica els orígens i la trajectòria del Grup de Dansa, hereu del grup Coros y Danzas de España de la Sección Femenina, el qual va ser fundat a la capital del Garraf el 1941. L’obra també conté un recull fotogràfic i un inventari del vestuari. En aquest any, amb motiu del 75è aniversari del grup, s’ha volgut fer aquest llibre per deixar constància de la seva història i de la relació que té amb la ciutat de Vilanova. El Grup de Dansa de Vilanova i la Geltrú és una entitat que porta aquests setanta-cinc anys recuperant i ballant danses d’arreu dels Països Catalans per tal de conservar el patrimoni del nostre país, ric en vestuari, músiques i danses.

En aproximar-se a la trajectòria de la dansa popular a Catalunya cal fer menció, en tot el seu valor, de la tasca pacient, exemplar i poc reconeguda d’una colla de persones i grups del nostre país, molts en l’anonimat, que han aconseguit recollir tonades, danses, músiques del nostre folklore que qui sap si no s’haguessin perdut definitivament. Les danses populars havien estat expressió de festa, de comunicació i d’animació de les societats rurals i van esdevenir en danses de la tradició, cada vegada menys emprades pels carrers i per les places, i cada vegada més presents en la reivindicació cultural i en el recurs escènic, únic suport que queda a la dansa tradicional i al que es deu, a casa nostra, la major part de la seva pervivència.

dansaA principis de segle van aparèixer els primers esbarts que van aconseguir la difusió de les nostres danses. D’aleshores ençà són incomptables els esbarts que s’han anat constituint i amb ells s’ha aconseguit un moviment de dansa que aplega una gran quantitat de persones. La dansa popular conserva encara tot el seu sentit en aquelles manifestacions que els diferents grups i esbarts mantenen en les poblacions d’origen de tants balls com la nostra gent recorda encara i any darrera any assumeix el compromís de repetir per la festa, per l’aplec, per carnestoltes, o per la corresponent fira, i en aquest sentit cal constar la reeixida d’un interès general per potenciar una colla de ballades que conserven així, ni que sigui d’una manera lúdica, les seves dues principals característiques com són la popular per vivència i la popular participativa.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari