Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

La vispera de casi todo. Víctor del Árbol

delarbolGerminal Ibarra és un policia desencantat al qual persegueixen els rumors i la seva pròpia consciència. Fa tres anys que va decidir arrossegar la seva malenconia fins a una comissaria de La Corunya, on va demanar el trasllat després que la resolució del sonat cas de l’assassinat de la petita Amanda el convertís en l’heroi que ell mai va voler ni sentir ser.

Una misteriosa dona anomenada Paola que intenta fugir dels seus propis fantasmes ha aparegut fa tres mesos en el lloc més amagat de la costa gallega. La seva fugida el porta a aturar-se en un poble de la Costa da Morte, a Galícia. Allà es donen cita una sèrie de personatges que també fugen d’un passat massa present del qual no poden fugir.

Victor del Árbol va aconseguir guanyar el 72è Premi Nadal amb aquesta proposta literària que es desmarca una mica del gènere negre clàssic però segueix els esquemes tradicionals de l’autor, com la profunditat psicològica dels personatges, una forta intensitat emocional de les seves relacions, un desenvolupament de grans passions i tempestes sentimentals que fan desbordar les relacions individuals dels personatges; es tracta d’elements narratius que també hi són presents, en més o menys mesura, a La tristeza del samurai, finalista a l’any 2014 del premi a la millor novel·la estrangera al Festival de Cinema Negre de Beaume; i a Un millón de gotas, en el que proposa un recorregut per la tragèdia europea del segle XX, a través de la història dels idealistes que van transitar de les utopies revolucionàries al gulag soviètic.

Primeres pàgines de arboltodo

logo blog genere negre_AMB LLETRESA La víspera de casi todo no hi ha res gratuït i tots els personatges tenen un mateix valor, desembocant cap a un passat que marca els personatges d’una manera contundent, fet que farà en un futur la necessitat de desprendre’s de certes lloses per no acabar enfonsant-se en els seus propis fantasmes. Una característica de la narrativa d’aquest escriptor és la de tractar de fugir d’una etiqueta en el moment de definir la seva novel·la. En aquesta ocasió, malgrat que tots els elements apunten a una narrativa de gènere negre, intenta crear un mestissatge de gèneres. Per això, si bé ens trobem davant d’un clàssic thriller, l’escriptor no dubta a dibuixar un entramat en què incorpora tot tipus de girs amb els quals aconsegueix mantenir en suspens al lector. I afegeix l’element cabdal per l’èxit de la trama com és el retrat psicològic. El resultat és una novel·la que, més enllà del gènere, pot atraure tot tipus de lectors i no només els amants de la novel·la policíaca.

Fantasmas y estetas

Llibres

  • Un millón de gotas
  • El peso de los muertos
  • Respirar por la herida
  • La tristesa del samurai
  • La víspera de casi todo
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari