Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Ginesta per als morts. Agustí Vehí

ginesta per als morts agusti vehiGinesta per als morts, d’Agustí Vehí i Castelló, és la novetat de gènere negre d’aquesta setmana a la biblioteca Joan Oliva. El subtítol del llibre, Un blues empordanès, és ja tota una declaració d’intencions. No en va, l’Empordà no és només l’entorn en què es desenvolupa la història, sinó també un personatge més de la novel·la que, a més a més, ha marcat bona part de l’obra d’Agustí Vehí, empordanès de soca-rel.

Ginesta per als morts tanca una trilogia que va començar amb Torn de nit i Remor de serps, totes tres exponents del gènere negre català caracteritzades per una important dosi d’humor.

El protagonista de la història és Jaume Planagumà, un sergent dels Mossos d’Esquadra que acaba d’arribar a la seva nova destinació, una zona rural de l’Empordà. Planagumà és un individu culte i solitari i un lector empedreït. Tot just arribar-hi, apareix un primer cadàver, que anirà seguit d’alguns altres assassinats que hauran de ser investigats pel nostre protagonista.

genere-negreEl llibre és, per a alguns, molt més que una novel·la negra i una prolongació del mateix autor, ja que l’Agustí Vehí era sotsinspector de la Guàrdia Urbana de Figueres. Aquest fet ha estat determinant pel que fa a una de les característiques de l’obra: la seva gran versemblança. Uns diàlegs creïbles i el realisme quant a la investigació són una bona mostra del bon coneixement que Vehí tenia sobre el treball dels Mossos d’Esquadra.

Ginesta per als morts es presenta en breus capítols de fàcil lectura i llenguatge planer, amb girs empordanesos, en què es tracten temes com ara la immigració, la prostitució i el contraban.

Agustí Vehí i Castelló va morir prematurament el 20 de març de 2013. Al llarg de la seva trajectòria professional va compaginar la seva tasca a la Guàrdia Urbana amb la docència (era professor a la Universitat de Barcelona) i amb l’escriptura. Malgrat que la seva obra és breu, Vehí va aconseguir destacar en l’àmbit del gènere negre en català. Per aquest motiu i en la seva memòria, des del 2013 es convoca el Premi Memorial Agustí Vehí de Novel·la Negra que es lliura al llarg del festival Tiana Negra.

Llibres

Ginesta per als morts
Remor de serps
Torn de nit: un vodevil negre i policial a l’empordanesa
¡Peligro!: cómo afrontar las adversidades sin miedo

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari