Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Códex 10

Coberta de Códex 10
Tal com indica la contraportada del llibre, Còdex 10 és l’indicatiu que utilitzen els serveis d’investigació dels Mossos d’Esquadra. A partir d’aquí ja ens podem imaginar quin serà el leitmotiv que trobarem al llarg d’aquestes pàgines: casos de robatoris, assassinats, violacions… tot plegat investigat i conduït per un grup policial que dirigeix el sergent Francesc Montagut, més conegut com a Monty.

Però aquests successos que ens són mostrats al llarg dels diversos capítols mantenen una particularitat literària: la independència que existeix entre ells si deixem de banda que, el grup d’investigadors dels Mossos, sempre és el mateix. Aquest és un dels motius pels quals hom ha qualificat Códex 10 com una obra que s’acull al guió bàsic del cinema, tot i que per ser més exactes potser fora millor indicar que s’acull al concepte de serial televisiu: capítols independents amb un grup fix de personatges.

Així, entre un i altre cas, anirem coneixent, a banda del mateix sergent Montagut, a la resta de components de l’equip policial: en Flores, en Casanovas, la Sonia Mora, en Quim, l’Arnau Rabassedas… Cadascú d’ells amb la seva caracterologia i situació personal que, a poc a poc, configurarà el quadre general del trencaclosques.

DIGUES LA TEVA

• Tal com s’ha indicat a la ressenya del llibre, s’ha dit, d’aquest volum, que manté una estreta relació amb alguns recursos cinematogràfics. Consideres, un cop llegides aquestes pàgines, que podria ser una bona història per passar a la pantalla? Creus que s’adiria amb els serials televisius d’avui en dia?

• L’obra pren com a referent el sergent Monty en un clar homenatge al sergent Francesc Minobis, Mosso d’Esquadra real que va morir el 2001. Com valores el protagonisme, dins la història general, d’aquest personatge? Penses que pot ser qualificat, pròpiament, de protagonista? O pel contrari estimes més que es tracta d’un protagonisme col·lectiu?

• Què ha atret més la teva atenció: els casos que es mostraven en cada capítol o les subhistòries entre els agents d’aquesta unitat policial?

• Com qualificaries aquesta obra: un recull de relats, perquè la trama de cada episodi és independent de l’anterior; o una novel·la, perquè manté el fil conductor dels seus personatges?

ALTRES DADES

Dossier de premsa de Roca Editorial:

http://www.rocaeditorial.com/cont/catalogo/docsPot/Dossier-Prensa-Codex10.pdf

Blog de l’obra Códex 10:

http://codex10.blogspot.com/

Web d’Eduard Pascual:

http://www.eduardpascual.com/

Youtube: entrevista a TV3 – 1:

http://www.youtube.com/watch?v=864Wttg8EFw

Youtube: entrevista a TV3 – 2:

http://www.youtube.com/watch?v=g8K8kZSwXVI

Sílvia Romero.
Web.
Club La Crisàlide.

4 Comentaris fins ara

 1. Glòria Campins dijous 17 de febrer de 2011 - 1:05 h

  La veritat és que em costa discernir si és un relat de contes o una novel·la , jo més aviat diria que és un serial com el de la ràdio o aquelles novel·les per entregues del Dickens o Dumas .
  El que cal dir és que el seu format narratiu enganxa molt i et fa mantenir l´atenció al llarg de tota l´obra. A lo millor no us ho creureu però era tan menjívola que vaig passar tota una nit llegint-la desvetllat fins l´endemà.

 2. Mariano Gil dijous 17 de febrer de 2011 - 0:53 h

  La complicidad entre los agentes, su ansia por competir y abrir nuevas líneas de investigación, las dos historias de amor entre un mozo y una víctima de violación, y el enamoramiento lento del cabo Florez con una agente me han dado un toque de humanidad a la obra que me ha resarcido de los sinsabores de los casos bárbaros que han llevado estos Mozos entre manos .

 3. Xavi Gil dijous 17 de febrer de 2011 - 0:45 h

  El sergent Monty o Minobis és un protagonista que dóna molta joc als seus col·laboradors de la unitat. Ell és un cap que sap molt bé treballar en equip i fer treballar als altres en aquesta filosofia multidisciplinar .Per tant ell és protagonista però no en treu protagonisme al Florez i els altres mossos i mosses ,

 4. Nati Fornas dijous 17 de febrer de 2011 - 0:35 h

  Trobo que la seva estructura aniria bé per a un serial en la comarca de l´Empordà fet per una tele catalana o sinò aprofitar l´argument d´un dels seus contes per a escriure un guió de pel·lícula .

Deixa un comentari