Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Els nostres fotògrafs, Joan Artigues

joan-artigues_portadaAquesta setmana, una de les novetats que podeu reservar a la Biblioteca Joan Oliva és el quart volum de la col·lecció Els nostres fotògrafs, que publica El Cep i la Nansa. Aquest nou volum de la col·lecció, que en els tres anteriors exemplars van retre homentatge a Ramir Horro, Jordi Mas i als germans Bellmunt, està dedicat al fotògraf vilanoví Joan Artigues i Carbonell. Potser, el més desconegut de tot aquest grup que hem esmentat ja que de ben jove va marxar de Vilanova fins a Buenos Aires i d’aquesta ciutat sud-americana, cap a Barcelona on es va instal·lar definitivament i on va desenvolupar la seva trajectòria professional.

Acabat d’arribar de Buenos Aires, Artigues va treballar en dos dels millors estudis fotogràfics de la ciutat comtal fins que es va establir, pel seu compte, al carrer Tantarantana. L’any 1933 va ser l’escollit per realitzar un reportatge fotogràfic a Francesc Macià, poc abans de morir el president de la Generalitat. Posteriorment, un cop acabada la guerra, va regentar una estamperia a la Plaça del Pi de Barcelona, negoci que havia adquirit a la dècada dels anys 20 (on venia postals, estampes i litografies) i que heretaria el seu fill, Joan Artigues Virgili, un cop mort el pare.

La tasca d’Artigues és realment important no només per la gran qualitat de la seva obra fotogràfica, sinó també perquè abasta el primer terç del segle XX, període del qual no es disposava de gaire documentació gràfica. El llibre que ara veu la llum és un recull de 125 fotografies de llocs emblemàtics de Vilanova i la Geltrú, així com d’imatges de Sitges, Cubelles, Sant Pere de Ribes o Canyelles. No en va, Artigues va fer, al llarg de la dècada dels anys 20, un ampli reportatge fotogràfic de Vilanova i la Geltrú i la seva comarca.

Ara fa poc més d’un any, Vilanova i la Geltrú homenatjava també Artigues amb una exposició a L’Espai Toc amb una cinquantena de les seves fotografies. El següent vídeo recull una part de l’exposició de l’any passat:

Aquestes són les portades dels tres primers volums de la col·lecció Els nostres fotògrafs:

portada_llibre_horro jordi mas_portada germans bellmunt_portada

Recordeu que podeu consultar el fons local de les biblioteques Joan Oliva i Milà i Armand Cardona Torrandell, de l’Arxiu Comarcal del Garraf i de la Biblioteca Victor Balaguer en el nou Web de Col·lecció Local..

Llibres

  • Ramir Horro i López
  • Jordi Mas i Morando
  • Joan i Ramon Bellmunt
  • Joan Artigues
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari