Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

10 de cinema de 2010

Us acostem a les 10 pel·lícules que han sigut un éxit durant aquest any. Considerant que segur que també hi falten algunes que ens han agradat, no es recomanable renunciar a veure-les.

Tahar Rahim10. Un profeta de Jacques Audiard.

Aquest film guanyador del Gran Premi al Festival de Cannes de 2009, va guanyar també la XXV edició dels premis Caesar a més del millor actor de repartiment per Niels Arestrup, millor actor revelació per Tahar Rahim, millor guió original i millor escenografia. Es veritat que els premis no sempre fan una bona pel·lícula però sí que la posen, en aquest cas, en el número 10 d’aquesta llista.

L’argument narra la història de Malik El Djebena (Tahar Rahim), un jove àrab de 19 anys que és condemnat a sis anys de presó. Analfabet i fràgil, Malik és una presa fàcil a ulls dels altres presos, i no triga a advertir que la seva supervivència a la presó dependrà, en gran part, de la seva afiliació a la banda de corsos que domina la presó.

9. La red social de David Fincher.

L’argument se centra en la figura de Mark Zuckerberg (interpretat per Jess Eisenberg), el genuí fundador de la xarxa social més important del món, i tot el camí que el va portar de ser un geek a Harvard el multimilionari més jove del món.

8. María y yo de Félix Fernández de Castro.

Aquest documental va guanyat el premi Educactif en l’XI Festival de Cinema de Pamplona, el jurat va valorar la tasca educativa d’un relat “original i ple d’humor, ironia i sinceritat” sobre la convivència amb una persona autista.

L’argument segueix els passos de Maria, una jove adolescent de 14 anys que viu amb la seva mare, May, a les Canàries, a 3.000 km de Barcelona, on viu Miguel Gallardo, el seu pare.

Poesía de Changdong Lee7. Poesía de Changdong Lee.

La història es centra en el personatge de Millars que viu amb el seu nét adolescent en una petita ciutat dormitori a prop del riu Han.

És una senyora a la qual li agrada portar barrets florejats i roba elegant, però també és una persona imprevisible plena de curiositat. S’apunta per casualitat a un taller de poesia en un centre cultural del barri, i per primera vegada a la vida es veu en l’obligació d’escriure un poema.

6. Canino de Giorgos Lanthimos.

Canino és aquest tipus de llargmetratge que tot cinèfil ha de veure per considerar-se com a tal. Yorgos Lanthimos, el seu director, ens endinsa en la peculiar existència d’una família on els pares sotmeten a un estricte control als seus fills. Els murs d’un bell xalet són els límits d’un univers propi que es regeix per unes lleis molt peculiars.

5. Greenberg de Noah Baumbach.

Atrapat en una cruïlla vital, Roger Greenberg (descobrim a Ben Stiller en el drama ) decideix mudar-se durant una temporada a casa del seu germà, a Los Angeles. Allà, entaula una insòlita relació d’amistat amb la ajudant d’aquest, Florence, una aspirant a cantant. Les trobades entre Florence i Greenberg conduiran a tots dos a un festeig meravellós, però incert i molt vulnerable.

Buried4. Buried de Rodrigo Cortés.

La idea de la qual fa gala el film és suggerent, trencadora i diferent a tot el que haguem vist abans: un sol protagonista està tancat sota terra dins d’un taüt i ha de fer tot el possible per escapar d’ell.

El treball de Rodrigo Cortés se li puntua amb un excel.lent, a través d’una lliçó magistral de com es pot rodar una entretinguda trama partint d’una idea que sembla pràcticament suïcida.

3. Io sono l’amore de Luca Guadagnino.

És Nadal a Milà. La família Recchi, on la fortuna li prové de la indústria tèxtil, es reuneix per celebrar l’aniversari del patriarca. Tot en la mansió de Tancredi està llest per a l’ocasió.

Els convidats van arribant. La neu cau sense parar. Tots saben que l’avi aprofitarà la celebració per cedir les regnes de l’empresa familiar…

2. Toy Story 3 de Lee Unkrich.

Aquesta és una altra genialitat de la Pixar, amb una trama perfectament filada, hereva de les seves antecessores on brilla l’entreteniment d’una banda i la tendresa en tots els seus personatges.

I arribem a la darrera i millor pel·lícula d’aquest any 2010…

1. Origen de Cristopher Nolan.

En un món on existeix la tecnologia per entrar al món dels somnis d’una persona quan dorm, Cobb és el major expert en infiltrar-se i robar els secrets que amaga aquesta persona en la seva ment. Especialitzat en espionatge industrial, Cobb rep un encàrrec que promet fer desaparèixer els càrrecs criminals que pesen contra ell i així poder tornar a reunir-se amb els seus fills.

Font: EL PAÍS

DIGUES LA TEVA

 • Estàs d’acord amb les pel·lícules que aparèixen en aquest top 10?
 • Quines no hi són i considereu que haurien d’estar en aquesta selecció?
 • Quina pel·lícula que heu pogut veure és la millor de l’any?
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  1 Comentari fins ara

  1. Carmen dimecres 29 de desembre de 2010 - 18:48 h

   De les 10 proposades n’he vistes dues i em pensava que la de Buried de Rodrigo Cortes m’hauria agradat molt més però el cert, és que va ser un desengany perquè es va fer molt pesant.
   No la considero bona peli.
   Recordo una peli guapíssima de Hitckock on la idea aquesta surt a lo últim de la peli i és completament genial.
   En quant a la de Giorgos Lanthimos és absolutament recomanable.

  Deixa un comentari