Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Al fuego, barbacoas para gourmets

14_25_4546_00_OnFire_Schutzumschlag.inddAl fuego, barbacoas para gourmets és un llibre dirigit a tots aquells que tenen clar que la qualitat del producte és l’element primordial i que, a més a més, volen conèixer la tècnica per cuinar-lo al detall. L’obra comença amb una declaració de principis: la fascinació per les brases i, fil per randa, va descobrint tots els detalls al voltant del foc, en general, i de les barbacoes, en particular.

Per començar, val a dir que l’origen del mot barbacoa prové de l’historiador espanyol Gonzalo Fernández de Oviedo que, fa 500 anys, va documentar com els indígenes d’Haití cuinaven la carn sobre una reixa de fusta anomenada buccan, la qual situaven a un metre de distància del foc. D’aquest mot prové l’actual paraula castellana barbacoa i l’anglesa barbacue.

barbacoaA banda d’aquesta referència etimològica, el llibre s’endinsa en el fet que, ja de bon començament, l’espècie humana es reunia al voltant del foc perquè aquest element li proporcionava calor i seguretat i servia per cuinar. D’aleshores ençà, aquesta manera “primitiva” de preparar el menjar, es va anar estenent arreu i va anar agafant maneres i costums diferents (des del Marroc a l’Argentina, passant per Sud-Àfrica, el Japó o els Estats Units). A hores d’ara, a molts països es fa servir la barbacoa íntimament relacionada amb l’oci i el temps lliure. No obstant això, encara hi ha molts indrets en què els àpats diaris es cuinen a l’aire lliure (per exemple, a molts llocs d’Àfrica i Sud-Amèrica).

Al fuego, barbacoas para gourmets continua plantejant la comparativa entre els diferents tipus de barbacoes: elèctriques, de gas o de carbó i analitza avantatges i inconvenients. Si bé d’entrada el gust de la carn serà el mateix sigui quina sigui la que es faci servir, els més nostàlgics defensaran la tradicional de carbó o llenya, si més no perquè els fums que se’n desprenen no es poden comparar amb la resta. Tot i això, els més pragmàtics optaran per les elèctriques o de gas per les possibilitats que ofereixen i perquè es poden fer servir a casa o , fins i tot, en un balcó.

A continuació, els autors fan una pinzellada per diferents tècniques abans d’entrar en matèria i descriure un bon nombre de receptes que es poden dur a terme amb una barbacoa. El receptari és ampli i variat i es divideix en els següents apartats:

 • Salsitxes.
 • Carn de vaca.
 • Carn de porc.
 • Aviram.
 • Caça.
 • Peix i marisc.
 • Verdures.
 • Postres.
 • La novetat aquesta setmana a la Joan Oliva no només està perfectament documentada -els seus autors Stephan i Wolfgang Otto són propietaris d’una botiga en línia d’enviament de carn i especialistes en aquest producte-, sinó també perfectament acompanyada de les fotografies de Thomas Ruhl, considerat un dels millors fotògrafs culinaris del món. Així doncs, si et ve de gust, ja pots reservar el llibre a la biblioteca!

  Llibres

  Al fuego, barbacoas para gourmets

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  1 Comentari fins ara

  1. Alex dimarts 6 de juny de 2017 - 18:23 h

   Com es diu el nom de la botiga de venta en linea.
   Gracies

  Deixa un comentari