Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Nyaps d’amor

loveEl creador i dibuixant Jaime Hernández porta dècades donant-nos a conèixer les tribulacions de Maggie Chascarrillo en una les diferents publicacions de la sèrie gràfica Locas que protagonitza una noia que, malgrat anar madurant, mai va deixar de créixer. El lector segueix la vida de Maggie que ha anat succeint-se en el temps com en una saga torrencial que per alguns es considera un dels cims artístics i narratives de la història del còmic, però com passa en les millors històries, els grans secrets d’aquesta gran història encara no han estat revelats.

A l’any 1981 l’autor nord-americà d’origen mexicà de Chapuzas de amor va crear, amb els seus germans, la revista Love & Rockets, un suport amateur al publicar les seves historietes que es va mantenir durant dècades per ser considerat actualment un dels títols més importants del còmic post underground recollint multitud de premis arreu del món. No es té constància cap altre cas en què un autor gràfic hagi romàs, madurat i envellit amb els seus personatges durant més de tres dècades mantenint l’interès i la frescor, tant de si mateix com dels seus protagonistes.

jhernandezI en aquest àmbit dels personatges és on apareix Hopey Glass, durant bona part del llibre convertida en una presència llunyana, un ressò del passat, i aquest sempre sembla més brillant que el present. En el fons, el pes amb què carreguen tots els personatges són els bons temps i els mals temps. Els secrets familiars que ara, per fi, surten a la llum en els recessos que el seu autor es pren en la història, moments que colpegen en el més íntim de la sensibilitat, s’hagi seguit la sèrie Locas des del principi o massa tard. L’ús de la violència és desgraciadament un tret més de la vida d’aquests personatges, una cosa que ens sobrevola i que, en el moment més inesperat pot esclatar i canviar la història. Només queda comprendre el motiu de les situacions que va experimentant Maggie i que ara surten a l’exterior en forma de retrobaments amb els elements del passat que ara definitivament ho són del present.

Pel que fa al món real, Hernández segueix sent el gran cronista d’un món de dones fortes, que deixen el món masculí a la mercè d’una feminitat autònoma, depurant cada vegada més la seva tècnica expressiva. Les cantonades del temps són les de les seves vinyetes, i a través d’aquí ens mostra la vida en la seva essència més pura, real, però també tendra, divertida, tot i que en moltes ocasions aparegui la part més lletja i fosca del comportament humà.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari