Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

El test de la golosina, Walter Mischel

Una de les novetats que, aquesta setmana, podeu reservar a la biblioteca Joan Oliva és El Test de la golosina, de Walter Mischel.

portadaWalter Mischel és un dels més importants estudiosos sobre l’autocontrol arreu del món i aquest llibre és el resultat de més de quaranta anys d’investigació sobre el comportament humà, principalment quant a l’autocontrol i la força de voluntat. El fonament en què es basa l’estudi és la creença que la capacitat d’ajornar la satisfacció immediata és una capacitat que s’aprèn i, alhora, que aquest autocontrol és beneficiós per a la salut física i mental. Per aquest motiu, les implicacions pel que fa a l’educació i la formació dels més petits és l’eix transversal d’aquesta anàlisi.

Però què és el test de la llaminadura? Es tracta d’un experiment que el mateix Walter Mischel va desenvolupar durant la dècada dels anys seixanta amb uns nens, d’edat preescolar, fills de professors de la Universitat de Berkeley, on ell treballava en aquell moment. La prova consistia a exposar els nens davant d’un dilema: menjar-se immmediatament una llaminadura o esperar (tots sols) durant 20 minuts fins que tornés l’investigador. Si aconseguien esperar aquest temps sense menjar-se-la, aconseguirien 2 llaminadures. El temps d’espera podia ser interromput si el nen no podia evitar menjar-se el dolç i tocava una campaneta, amb el so de la qual tornava a aparèixer l’investigador en escena. Durant el temps en què els petits estaven sols en una sala, els investigadors observaven les seves reaccions per tal de resistir-s’hi i aconseguir una recompensa més gran.

walter mischelL’estudi, però, no només es quedava aquí, sinó que es prolongava fins a molts anys després. De fet, Mischel va fer seguiment dels nens i nenes que hi participaven durant vint anys. Les dades que se’n desprenien eren, si més no, sorprenents. Del grup de nens analitzats, aquells que més temps van ser capaços d’esperar per menjar-se la llaminadura eren els que millors qualificacions acadèmiques aconseguien anys després. I, a més a més, quan aquest grup de nens ja era a prop dels trenta anys, els estudis demostraven que tots aquells que van resistir la temptació més temps tenien una més alta autoestima i millor tolerància a l’estrès i la frustració.

Per tant, per a Mischel, el test de la llaminadura demostrava que la capacitat d’autocontrol seria un element determinant per aconseguir, amb èxit, les fites de la nostra trajectòria vital. No obstant això, per a molts d’altres estudiosos no és pot afirmar categòricament que hi hagi una relació de causa-efecte i ens conviden a ser més prudents.

Tot i les veus més crítiques, el que sí que és cert és que des de l’experiment de la llaminadura se n’han fet un bon nombre d’estudis sobre l’autocontrol i la novetat d’aquesta setmana a la Joan Oliva fa un repàs a totes aquestes investigacions per aclarir com funciona el mecanisme de l’autocontrol i com pot ser d’utilitat en la nostra vida diària.

Test de la llaminadura:

Llibres

El test de la golosina

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari