Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Catarsis

catarsisUn automòbil calcinat. A l’interior, els cossos de dues dones. Es tracta dels cadàvers de les principals sospitoses d’un vell crim perpetrat a l’escola on l’enigmàtica Victòria Bergman va passar part de la seva infància. Al domicili d’una de les sospitoses, la policia, dirigida per la detectiu Jeanette Kihlberg, troba proves incriminatòries d’un cas en què res és el que sembla. Es tracta del tercer volum de la trilogia Los rostros de Victoria Bergman, a on Jerker Eriksson i Håkan Axlander Sundquist han utilitzat un mètode de reminiscències clàssiques per narrar la venjança del assetjament de Victòria Bergman. Com els espectadors de les tragèdies gregues, els lectors tenen més informació que els protagonistes.
 
genere-negreEls lectors saben, a través de les sessions terapèutiques, del seguiment dels assassins i dels salts narratius cap al passat, el que els investigadors van a descobrir. Les trampes que els esperen i la importància de no passar per alt certes dades que semblen irrellevants. Però això no vol dir que el lector controli els esdeveniments: la complexitat i multiplicitat de les personalitats dels protagonistes és la base amb la qual els autors sorprenen contínuament, el truc per a mantenir el suspens. És una obra ambiciosa composta per capítols curts centrats en diferents èpoques i llocs, des de la Ucraïna arrasada per la fam durant la segona guerra mundial fins Suècia contemporània, des de la Serra Lleona en guerra civil dels anys vuitanta fins als camps de concentració nazis.

Fragment del prímer capítol de bergmancatarsis

Erik Axl Sund no escatima horrors. Per la seva trilogia desfila una legió de dimonis com la pederàstia i el maltractament familiar; la prostitució i el tràfic internacional de menors; la utilització espúria de la cooperació amb Àfrica; les malalties mentals i l’abús dels medicaments i de la manipulació psiquiàtrica; els assassins en sèrie impredictibles; les conspiracions entre poderosos i com s’associen per protegir-se. L’horror en tots els àmbits. La corrupció de tots els valors socials i familiars. En la trama del llibre els mètodes d’investigació, encara que descrits amb precisió, no són l’important, el que compta és quina serà la deriva de les ments dels personatges. L’objectiu final és fer còmplices als lectors de l’horror a través dels fets que es van narrant per demostrar com el terror és transforma en quotidià, però impredictible malgrat tenir la sensació de control, i que aquesta por està molt, però molt a prop.

  • Erik Axl Sund
  • Roja y negra
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari