Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Serra d’or

serraor1968Serra d’or és una revista catalana nascuda l’any 1959 a partir de la fusió amb Germinabit, circular de la Unió Escolania de Montserrat i de la revista Serra d’Or del Chor montserratí, de la qual prengué el nom, de clara inspiració verdagueriana, amb la voluntat de cercar un mitjà d’expressió que atorgués un lloc plural a les diferents expressions artístiques, literàries, historiogràfiques, polítiques i crítiques de la cultura catalana sota el franquisme. Al llarg de quaranta anys ha tingut cura de publicar números monogràfics dedicats a diferents intel·lectuals i teòrics dels diversos vessants de la història del pensament i la creació: religió, política, disseny, arquitectura, arts plàstiques, cinema, música, lletres, economia o teatre. Cal esmentar els dossiers dedicats a Pompeu Fabra, Prat de la Riba, Josep Carner, Vidal i Barraquer, Ferran Soldevila, J.V. Foix, Joaquim Torres-Garcia, Salvat-Papasseit i Xavier Montsalvatge. A la dècada dels seixanta creà els premis Crítica Serra d’Or que inclouen les modalitats de novel·la, contes, poesia, traducció, literatura juvenil, crítica i teatre.*

Serra d'Or-660 desembre 2014.pdfLa revista més antiga de les terres de parla catalana es divideix en diversos apartats temàtics i es concreta principalment en Cultura i vida, Espectacles i Lectures. Les seves primeres pàgines es dediquen a les opinions dels lectors, després es troba la secció Fe i pensament de marcat caire religiós on es fa una pinzellada a les diferents vessants de la vida cristiana. Aquest primer racó de la revista es completa amb una entrevista dedicada a un personatge relacionat amb el tema religiós. Després d’aquesta presentació el lector s’endinsarà a l’apartat Fets i opinions a on es repassa la història de la revista a través de diferents reportatges publicats a la secció Ara fa cinquanta anys, a Serra d’Or que es completa amb una entrevista a un personatge d’actualitat cultural.

La secció Cultura y vida apropa al lector a diferents reportatges sobre literatura, arts plàstiques, música o arts escèniques, i ho fa a partir de reportatges d’actualitat i entrevistes als personatges que han tingut el seu paper en algun esdeveniment contemporani o també en ressenyes de fets històrics anteriors. A l’arribar a Espectacles, el lector es trobarà a les seves pàgines tota l’actualitat teatral a Catalunya però enfocat amb una vessant molt personal, també tindrà cabuda el cinema amb un retrat dels cineastes i actors que han deixat empremta amb la seva obra. Tot es completa amb la millor discografia catalana més actual per seleccionar la música més atractiva.

mosaicserraor

Finalment, arriba el moment de les Lectures. La tria més personal de diferents artistes, escriptors, dramaturgs, músics i crítics de diverses vessants culturals ens proposen les que cadascú pensa que poden ser més atractives pels lectors. En aquest espai no faltarà els millors llibres per els infants i adolescents amb unes ressenyes que són veritablement recomanables pels pares i mares, mestres i educadors que necessitin una bibliografia enfocada a l’edat infantil i juvenil. La poesia és a vegades la darrera convidada de cada número amb recomanacions que aproparan al lector setmanalment al món del vers.

*La literatura catalana a Internet
Serra d’or a la biblioteca

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari