Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Tipografia digital

llibretippantLa informàtica ha revolucionat la tipografia, modificant segons les necessitats de cada il·lustració i ús. La informàtica s’està aplicant en el procés de la impressió, disseny gràfic i el disseny de pàgines web. D’una banda, la multitud d’aplicacions informàtiques relacionades amb el disseny gràfic han fet possible la creació de noves fonts tipogràfiques, de manera còmoda i fàcil. D’altra banda, ha estat necessari redissenyar moltes de les fonts ja existents per a la seva correcta aplicació en el procés digital.

Durant la dècada de anys vuitanta, el disseny, en particular el disseny digital, no era tan popular com ho és avui. Però per Ellen Lupton, l’art visual de l’escriptura va ser una inspiració per a una noia de vocació artística que provenia d’una família de professors d’anglès. I va aconseguir, a partir de la seva estima per la tipografia, l’escriptura, i el disseny, combinar-los tots junts. Nascuda a Pensylvania aquesta dissenyadora va ser capaç de posar les seves creacions a la pantalla perquè el públic d’arreu les pogués visualitzar. Aquestes exposicions van proporcionar un altre escenari en què els objectes, les imatges i el text funcionaven a través de la comunicació i a partir del tema de la consulta.

eluptonLa tipografia és una disciplina històrica que compta amb abundants i rigoroses normes per el seu correcte funcionament. Però quan la tipografia es desembarassa de la seva condició estàtica i es fa virtual, els lectors alteren els paràmetres de la representació visual segons noves necessitats i preferències.

Tipografia en pantalla, novetat aquesta setmana a la biblioteca, no només aborda els nous fonaments de la tipografia virtual sinó que explora en profunditat els secrets del disseny destinat a una interfície. Per això se centra en les qüestions concretes que sorgeixen en el dia a dia del desenvolupament d’un projecte de disseny digital: des de l’ampli catàleg de fonts existents per a web fins a com compondre els paràgrafs i alinear el text en pantalla o com crear sistemes d’icones per a un entorn digital.

Ellen Lupton és autora d’una nombrosa obra divulgativa sobre disseny i entre els seus llibres mes recents es troben Diseño gráfico: nuevos fundamentos (2009); Pensar con tipos (2011); i també Intuición, acción creación. Graphic Design Thinking (2013).

DYN.Design it yourself

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari