Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Coneixe’ns per a viure millor

La nostra ment prefereix un símil de la realitat abans que la realitat mateixa. Immanuel Kant.

ilusionesfbrEls humans són éssers conscients i pensants, amb moltes inquietuds sobre nosaltres mateixos i el món en què vivim. Hi ha dues maneres d’afrontar la compressió del món i l’existència. Una consisteix a rebutjar les preguntes incontestables que ens fem per considerar artefactes o invents sense sentit; l’altra serà utilitzar la ment per deixar-se captivar per les seves pròpies capacitats, continguts i essències, i d’aquesta forma satisfer les motivacions i inquietuds que es van creant.

La fàbrica de las ilusiones és una obra de divulgació científica i pretén donar respostes a múltiples qüestions que la gent corrent es fa sobre el cervell, la ment i el comportament, és a dir sobre la naturalesa humana com a éssers biològics i socials.

Però a més es plantegen altres qüestions que possiblement abans de la lectura del llibre no ens les haguéssim plantejat, tot i que al conèixer les respostes es podrà comprovar que tenen molt sentit per entendre com funciona el cos humà. El seu autor és Ignacio Morgado, catedràtic de Psicobiologia en l’Institut de Neurociència de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha publicat altres obres com Emociones e intel·ligència social: las claves para una alianza entre los sentimientos y la razón o Aprender, recordar y olvidar. El llibre ens descobreix que conceptes com la felicitat i l’amor, o l’estrès i determinades malalties tenen el seu origen en les neurones, i es per això que el millor rendiment que li podem donar al nostre cervell per obtenir el major benestar és conèixer amb tots els sentits.

imorgadoEstà considerat pels científics que l’ésser humà disposa de tres cervells en un: l’instintiu, el racional i l’emocional que es complementen per equilibrar la nostra conducta. Però mentre que els dos primers són reflexos i ràpids, el racional necessita temps per imposar-se. Si coneguéssim millor el funcionament d’aquest òrgan podríem ser millors. En l’aspecte sentimental i emocional, és a través del cervell dels enamorats passionals que es produeix certes substàncies estimulants com la feniletilamina o dopamina. No obstant això, tenen disminuït l’efecte de la serotonina, una substància que fabriquen les neurones i que estabilitza l’estat d’ànim, i desactivada l’escorça prefrontal, zona implicada en el raonament i la lògica. D’aquí que es digui habitualment que l’amor és cec. I aquesta revolució d’emocions i sentiments influeixen en la nostra conducta que també està condicionada per la raó.

El cervell és tot i per tant cuidar-ho es considera insuficient fins i tot. No es pot evitar que el pas del temps desgasti les neurones i això es nota especialment en la memòria, el magatzem de les nostres vivències i coneixements. El cervell ens fa ser conscients de qui som, però també és una gran fàbrica d’il·lusions ja que moltes de les coses que sentim i percebem no són com semblen o ni tan sols existeixen com imaginem.

El mundo es una ilusión creada por el cerebro

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari