Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

La balada del norte

baladadelnorteEl dibuixant Alfonso Zapico ha triat enfrontar-se a l’enorme complexitat de la gran crisi espanyola, des de la pèrdua de l’imperi americà i les estèrils campanyes marroquines fins a la caiguda de la monarquia, el somni de la República i el col·lapse de la convivència. Els seus còmics fins al moment havien tractat de James Joyce, de Núñez de Balboa o de la Palestina dels anys quaranta però ara arriba el moment de aprofundir en la història espanyola durant els seus anys més foscos de la crisi social i política viscuda i això no és gens fàcil ni abundant precisament en la temàtica gràfica.

En la Revolució asturiana es van nuar els elements d’aquesta llarga crisi. La balada del Norte, novetat a la biblioteca, fa reviure els dies de la Comuna de Asturias, la darrera gran revolució obrera en territori europeu. Aquesta història gràfica pretén recordar uns fets ambientats en l’Astúries de principis del segle passat des d’una perspectiva eminentment republicana, on el cacic és roí i l’obrer es veu avocat a patir la destinació que aquest li imposi. Aquesta perspectiva, encara maniquea, funciona aquí des de la seva simplicitat, gràcies a la inclusió d’una petita rondalla, on el príncep s’enamora de la criada. Però és en els detalls on surt guanyant la qualitat de la història, és a la distància curta quan més llueix, especialment quan descriu la vida de cada bàndol, els tripijocs de la professió minera i els costums de la gent de l’època.

zapicoEn aquest primer volum, l’obra completa constarà de dos capítols, Alfonso Zapico, Premi Nacional de Cómic 2010 amb Dublinés, mostra la seva mirada personal a una realitat que li toca de prop, per recrear amb pols ferm uns temps convulsos de grans desigualtats, on se situa la gestació de la Revolució asturiana el any trenta-quatre com a teló de fons; i opta per una estratègia narrativa clàssica, amb la qual no busca innovar sinó obtenir un punt de partida sòlid, que consisteix a fondre la trama històrica, la revolució minera, amb una trama inventada protagonitzada per Tristan, el fill d’un marquès que posseeix diverses mines i que torna a la llar paterna afectat d’una greu malaltia, per viure, sense proposar-s’ho, una història d’amor. I al mateix temps es veurà involucrat en tota la conspiració minera per enderrocar als cacics. Però el que destaca especialment, és que tota la qüestió històrica s’ha treballat a consciència.

Alfonso Zapico documenta el període i el recrea de manera plausible, no només en els escenaris i en aspectes obvis com els vehicles o la roba, sinó també en les actituds i en la manera de parlar dels personatges per fer palès una època de senyors i obrers, de lluites, de tensions i històries d’amor que no acaben en aquest tom, sinó que ha posat en safata al dibuixant i alhora documentalista el contingut suficient com per mantenir la tensió de la narració fins el proper volum previst pel proper any.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari