Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Camí de Sirga, Jesús Moncada

En aquesta segona sessió de Lectures Comentades, el club de lectura de la Joan Oliva que dinamitza en Joan Calderón, el llibre que han comentat els membres que hi formen part ha estat Camí de Sirga, de Jesús Moncada.

Jesús Moncada Estruga va néixer a Mequinensa (comarca del Baix Cinca) l’any 1941. La vila, situada a la confluència de l’Ebre, el Segre i el Cinca, va desaparèixer sota les aigües del pantà de Riba-Roja les obres de construcció del qual van començar l’any 1957. Com a conseqüència, l’any 1971 el municipi es va reconstruir i traslladar a la seva ubicació actual, al marge del riu Segre. Jesús Moncada va viure de primera mà tots aquests esdeveniments i en la seva breu, però més que notable obra literària, va deixar palès el seu particular univers al voltant de Mequinensa.

jesus moncadaL’autor va començar a dedicar-se de ple a la tasca d’escriure quan va perdre la feina, passats els quaranta anys, encoratjat, principalment, per Pere Calders, que anys enrere l’havia contractat per treballar en l’editorial Montaner y Simón. La seva obra és realment valuosa no només pel seu contingut, sinó també per la qualitat de la seva llengua. No en va, una de les fites que Moncada es va marcar va ser escriure en la seva llengua materna, el català nord-occidental propi de la Franja de Ponent, per tal de preservar-la.

Tot i morir amb 63 anys i que la seva obra consta de només 7 obres, va aconseguir una producció molt personal, traduïda a més de 20 idiomes i reconeguda tant pels lectors com pels crítics. Va rebre premis tan importants com ara el Premi Crítica Serra d’Or (1989), la Creu de Sant Jordi (2001) i, per primer cop per a un autor en llengua catalana, el Premio de Honor de las Letras Aragonesas (2001).

Cami de sirgaLa seva obra consta de 3 reculls de contes: Històries de la mà esquerra (1981), El cafè de la granota (1985) i Calaveres atònites (1999); 3 novel·les: Camí de sirga (1988), La galeria de les estàtues (1992) i Estremida memòria (1997) i 1 recull d’articles: Cabòries estivals (2003).

Camí de sirga va ser la primera novel·la de Jesús Moncada que va obtenir un gran ressò. Publicada l’any 1988, explica els darrers cent anys del seu poble natal, Mequinensa, des de la Guerra del Francès fins a la construcció de les cases a la nova ubicació del municipi. La vila, antigament, va ser un nucli important d’una conca minera (els habitants es dedicaven a les mines de lignit) i, a més a més, s’hi desenvolupava una destacada navegació fluvial.

En l’obra, Jesús Montcada fa servir el camí de sirga (una camí que bordejava el riu Ebre i que es feia servir quan el vent no era favorable per desplaçar-s’hi) com a nexe d’unió entre els diferents personatges.

A les biblioteques de VNG hi podeu trobar aquestes obres de Jesús Moncada.

La propera trobada del grup de Lectures Comentades tindrà lloc el dia 11 de gener per comentar El secret del meu turbant de Nadia Ghulam i Agnès Rotger.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari