Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Una primavera en Txernòbil

chernobilEl 26 d’abril de 1986 a Txèrnobil, Ucraïna, va tenir lloc el pitjor accident nuclear del segle XX. Vint-i-dos anys després de la tragèdia de Txernòbil, a Emmanuel Lepage se li va oferir visitar el lloc per preparar un reportatge gràfic que manifestés les seves impressions sobre el lloc i contribuir d’aquesta manera a la lluita antinuclear. Però un cop allà va descobrir una cosa que no esperava trobar… que la vida, i la gent, seguia endavant per sobre de tot, malgrat tot el passat i, possiblement, de tot el que pogués arribar a passar. Lepage no va dubtar a acceptar l’encàrrec per plasmar gràficament l’actualitat del desastre absolut, del desastre que suposa no actuar amb la deguda diligència, el desastre que suposa menystenir el domini de la natura i l’entorn.

La lectura de Una primavera en Chernóbil permet gaudir amb unes precioses il·lustracions que ens apropen al protagonista a través de les seves aventures amb uns cotxes de xoc entre arbres, o la seva estada en una parada d’autobusos on només paren insectes per menjar males herbes contaminades d’un bosc que ha cobert l’asfalt. I tot succeeix a través d’un escenari impactant, com si entréssim en un portal a una altra realitat, una on la humanitat ha estat expulsada, on el sistema immunològic de la terra ha escombrat al bacteri invasor que és a vegades l’espècie humana. Però en aquestes, si partíem des d’un punt de vista fosc i pessimista, mentre l’autor transita pels llocs i dibuixa, ens adonarem com el món que el protagonista s’obre al seu voltant és esperançador. No a efectes pràctics perquè allà no es pot fer res, però si a l’efecte espirituals. L’home no pot viure allà, però l’ecosistema allà format és bell, ric i salvatge.

elepageDibuixat en tot moment amb franquesa, naturalitat i realisme periodístic, l’obra de Lepage forma part de les moltes formes en què el novè art és capaç de transmetre i alhora informar de les realitats que ens envolten. Tots tenim en ment noms d’autors ben coneguts que han estat capaços de gestar obres de tan impacte com el treball d’un corresponsal de guerra o tan lúcides i reveladores com el millor treball d’investigació periodística. Però també hi ha una tercera classe d’autors que són capaços d’oferir-nos testimonis del món real.

Nascut el 1966 a Sant-Brieuc, Emmanuel Lepage va començar a l’any 1986 la seva primera sèrie gràfica Les aventures de Kelvinn. Però no va ser fins a l’any 2003 quan va començar el que es considera la seva obra mestra, Le diptyque Muchacho. S’hi descriu el viatge d’un jove seminarista a Nicaragua s’enfronta a relacions socials difícils i el descobriment de la seva pròpia sensualitat. Aquesta obra seria reconeguda per la crítica i li va permetre aconseguir nombrosos premis. La línia fina d’aquest dibuixant francès i el seu poderós exquisit disseny en el dibuix, amb un art consumat de l’aquarel·la han fet d’ell un dels creadors més brillants dels nous còmics francesos.

Com es va fer Una primavera en Chernobil d’Emmanuel Lapage

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari