Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Festa gran!

llibrepirotecniaLa pirotècnia es fa servir per jugar i divertir-se en el marc de les festes participatives en que la interacció amb el públic és fonamental. Calendari de festes amb pirotècnia és un recull d’algunes festes populars de les terres de parla catalana que utilitzen la pirotècnia en algun moment de la seqüència ritual. L’objectiu és donar a conèixer l’extraordinària diversitat d’expressions festives que tenen la pólvora i la seva combustió com a protagonistes, i reivindicar totes aquestes pràctiques de la cultura popular com a mostres indiscutibles del nostre patrimoni cultural immaterial. Aquest és el segon volum d’una sèrie de llibres dedicats al foc festiu. El primer, Calendari de festes amb foc és un recull de les celebracions festives populars que tenen el foc de flama com a protagonistes. En el foc d’esclat, en canvi, hi predomina el soroll, la llum i l’olor, un tipus de foc artificial que és producte de la combustió de la pólvora. Aquest és precisament el tema principal que es trobarà en aquesta obra de Manel Carrera i Escudé.

L’objectiu d’aquest llibre és contribuir a donar a conèixer l’extraordinària diversitat d’expressions festives que tenen la pirotècnia com a protagonista i les diferents funcions que se li donen. També és mostra la bellesa plàstic que té la combustió de la pólvora en contextos festius, i vol reivindicar la importància que tenen totes aquestes festes dins el patrimoni cultural del país.

sostre_focLa pirotècnia s’empra per mostrar alegria, per reforçar l’escenografia d’un relat teatral, llegendari o històric, per donar ferocitat a determinades carcasses d’animals fantàstics, per mostrar la força i perillositat dels diables, o per donar realisme al simulacre de batalles i al mateix folklore del foc. Aquest foc d’espurnes i d’esclat cal tractar-lo sense por però amb molt de respecte i amb molta consciència, perquè aquesta és exactament la manera com tractarà als participants actius de la festa. La necessitat humana de jugar amb el foc i d’embriagar-se amb la pólvora mentre es fan coses amb comú amb els altres ha perdurat i ho seguirà fent al llarg del temps.

foc_vilaA través d’aquestes pàgines el lector realitzarà un recorregut pel recull d’algunes festers populars de les terres de parla catalana que utilitzen la pirotècnia en algun moment de la seva seqüència ritual. L’objectiu és donar a conèixer l’extraordinària diversitat d’expressions festives que tenen la pólvora i la seva combustió com a protagonistes, i reivindicar totes aquestes pràctiques de la cultura popular com a mostres indiscutibles del nostre patrimoni cultural i immaterial.

  • Manuel Carrera, el nuevo Joan Amades
  • Festes a Catalunya
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari