Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

25 anys sense Manuel de Pedrolo

El 26 de juny de l’any 1990, avui fa un quart de segle, moria una de les figures més importants de la literatura catalana contemporània: Manuel de Pedrolo.

Manuel_de_Pedrolo_2Manuel de Pedrolo i Molina va néixer l’any 1918 a l’Aranyó. Qui va ser Premi d’Honor de les Lletres Catalanes l’any 1976 va desenvolupar una carrera literària d’allò més prolífica, amb més d’un centenar d’obres publicades. La seva obra es pot definir, a més a més, com a polifacètica ja que va conrear tots els gèneres literaris (poesia, teatre, novel·la, assaig), va escriure articles i va traduir obres d’autors com ara John Dos Passos, Jean-Paul Sartre i William Faulkner.

Manuel de Pedrolo va passar la infantesa a Tàrrega i l’any 1935 es va traslladar a Barcelona. Volia estudiar Medicina, concretament Psiquiatria, però la guerra li fa ver canviar els plans i va acabar treballant com a mestre fins que va ser mobilitzat a causa del conflicte bèl·lic. A la Guerra Civil, a més a més, hi perdrà un germà, cosa que l’afectarà força. Va ser, precisament, durant la guerra que hi va escriure la seva primera novel·la.

Un cop finalitzada la guerra, torna a Barcelona i és a partir de 1946 que comença a escriure de manera continuada. El seu primer llibre és Ésser en el món, publicat l’any 1946 i que passa sense pena ni glòria. L’any 1954 arriba el seu primer reconeixement: guanya el Premi Joanot Martorell amb Estrictament personal.

Malgrat el problemes amb què va topar durant els primers anys per publicar en català, des del primer moment va escriure en aquesta llengua. La mà de la censura, però, va afectar notablement el ritme de publicacions de Pedrolo, com ho demostra el fet que una novel·la escrita als anys 50, Cendra per Martina, no es va publicar fins al 1967.

mecanoscrit_segon_origenEntre els gèneres que va tocar l’escriptor hi ha el gènere negre. No s’hi va dedicar específicament, però l’atreia i va acabar dirigint la primera col·lecció de novel·la negra en llengua catalana: La Cua de Palla. Es va encarregar de triar títols per a la col·lecció, de traduir-ne i d’aportar-hi obra pròpia. La seva intenció, de bon començament, va ser atreure lectors en català a través d’aquest gènere.

Al llarg de la seva carrera literària va guanyar un bon nombre de premis com ara el Premi Sant Jordi (1962), per Balanç fins a la matinada; el Premi Víctor Català (1956), per Crèdits humans; el Premi Prudenci Bertrana (1968), per Estats d’excepció o el Premi Crítica Serra d’Or de narrativa (1990), per Disset contes i una excepció.

La seva obra, sens dubte, més llegida ha estat Mecanoscrit del segon origen, en què dos joves, l’Alba i en Dídac, sobreviuen a un atac extraterrestre a causa del qual desapareix gairebé tota la humanitat. Tots dos joves hauran de madurar ràpidament i lluitaran per la seva pròpia supervivència i la de la raça humana.

La popularitat del llibre va fer que es portés a la petita pantalla, en una minisèrie de 2 capítols que l’any 1985 Ricard Reguant va dirigir per a TV3.

I, actualment, el llibre torna a estar d’actualitat ja que la seva versió cinematogràfica s’estrenarà en el proper Festival de Cinema de Sitges, que tindrà lloc del 9 al 18 d’octubre. Segon origen era un projecte del desaparegut Bigas Luna i que, després de la seva mort, ha passat a mans del director Carles Porta.

Pots trobar tots aquests llibres de Manuel de Pedrolo a les biblioteques de VNG.

Manuel_de_Pedrolo_rodonaManuel de Pedrolo a les biblioteques de VNG.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari