Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

El ermitaño, Thomas Rydahl

En una àrida platja de l’illa de Fuerteventura apareix, al maleter d’un cotxe, el cos sense vida d’un nadó. No hi ha restes del conductor, no hi ha petjades, no hi ha denúncia, no hi ha, doncs cas. La policia vol tancar la investigació per evitar un altre escàndol Madeleine, però no compta amb Erhard, a qui tots coneixen com l’Ermità: té setanta anys, nou dits, porta gairebé vint anys de taxista, és un boig del jazz, alguna cosa bevedor, afinador de pianos a les seves estones lliures, viu amb dues cabres i, en els seus moments de relax, s’asseu a la cadireta plegable que porta al maleter del taxi a devorar novel·les. És solitari però molt observador i amaga un passat ocult.

ermitañorydhal

Thomas Rydahl ofereix un sòlid joc amb el qual busca demostrar que ha arribat per quedar-se entre els grans del gènere. El més curiós és que per a això no ha recorregut als gèlids paisatges escandinaus, sinó que ha desplaçat la trama als càlids escenaris d’una illa canària. Un espai on la passió i una desbocada ambició semblen conjugar de manera natural amb determinats actes de corrupció, estafa o crim, i conformar així el brou de cultiu adequat per delictes tan vils com atroços. Però a mesura que ens endinsem en la novel·la, el cabdell de misteris es va fent més gran i complexa acord l’antiheroi avança en les seves investigacions. La novel·la evoluciona a manera d’un trencaclosques de peces inexactes que a poc a poc es va armant, fins a un final realment sorprenent. A El ermità, la tradició literària i una problemàtica tan actual com descoratjadora es fonen en un quadre on predomina la llum encegadora del sol, de vegades tan fort que no permet albirar cap dels foscos secrets i intrigues que apressen l’ésser humà i la seva fràgil naturalesa.

L’obra de Rydahl serà properament adaptada al cinema degut al gran èxit aconseguit per part de públic i crítica, aconseguint el Premi a la Millor Novel·la Danesa d’aquest any i també ser el llibre més venut a Dinamarca. El ermitaño ha estat reconeguda també amb el Premi Harald Mogensen a la Millor Novel·la Negra de l’Any i seleccionada al Glass Key, el prestigiós Premi a la Millor Novel·la Negra d’Escandinàvia. El danès Thomas Rydhal va néixer a l’any 1974 a Aarhus (Dinamarca) i als disset anys ja havia guanyat un concurs de relats amb Forever Young (1992). En la seva primera novel·la ja ha aconseguit l’èxit i això ha estat gràcies a la seva habilitat narrativa per a construir una història de ficció que assoleix un meravellós equilibri entre les mogudes aigües de la intriga, el drama i el thriller psicològic.

Ja podeu llegir el Primer Capítol de ermitaño.php

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari