Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

El secreto de Vesalio, Jordi Llobregat

secreto_vesalio_jordi_llobregat_2La presentació oficial d’El Secreto de Vesalio va tenir lloc el 21 de maig a la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona. L’escenari triat no ha estat fruit de l’atzar, ans el contrari. No només una de les escenes del llibre té lloc allà, sinó que també el títol de l’obra ret homenatge a un personatge determinant en la història de la medicina.

Però, qui era Vesalio? Tot i que no és gaire conegut fora de l’àmbit mèdic, Vesalio és considerat el pare de l’anatomia moderna. Cirurgià de monarques com ara Carles I i Felip II, aquest professional del segle XVI va modernitzar la disciplina dotant-la d’un aire més renaixentista: va canviar, per exemple, la manera d’ensenyar medicina i va introduir l’ús d’acurades il·lustracions.

A més a més, la figura de Vesalio està envoltada també d’un cert aire de llegenda. Fins a finals del segle XX no es va desmentir la creença que havia estat condemnat a mort per la Inquisició per haver practicat una dissecció a una persona que encara era viva. D’altres fonts acusen els seus detractors d’haver forçat la seva condemna a mort a causa de les seves idees innovadores. Hauria estat gràcies a la mediació de Felip II, que la condemna a mort va ser substituïda per un peregrinatge a Jerusalem. Vesalio moriria durant el viatge de retorn.

genere-negreEl secreto de Vesalio arrenca amb l’aparició dels cossos mutilats d’unes noies quan és a punt d’inaugurar-se l’Exposició Universal de 1888 a Barcelona. Tres personatges ben diferents es veuran involucrats en la persecució d’un assassí. Per una banda, Daniel Amat, professor a Oxford que torna a Barcelona després d’anys d’absència per la mort en estranyes circumstàncies del seu pare. Per una altra banda, Bernat Fleixa (ambiciós periodista del Correo de Barcelona que facilitarà informació a Amat per resoldre la mort del seu progenitor) i Pau Gilbert (estudiant de medicina que amaga un secret). Tots tres personatges sumaran esforços per trobar un manuscrit que pot ser clau per donar un tomb a la història del coneixement i que és, alhora, l’objectiu principal de l’assassí.

portada_el-secreto-de-vesalio_rodonaPrimeres Pàgines.

Jordi Llobregat, nascut a València l’any 1971, no havia publicat cap llibre fins ara. Malgrat això, tenia relació amb el món de la literatura ja que és el director del Festival de Gènere Negre València Negra. La família materna de Llobregat té els seus orígens a Barcelona, motiu pel qual ha triat aquesta ciutat com a escenari del seu primer llibre. Actualment compagina l’escriptura amb la feina al capdavant d’una empresa dedicada a la realització de projectes de competitivitat territorial, desenvolupament comunitari i de ciutats.

jordillobregat_rodonaJordi Llobregat a les biblioteques de VNG.

Aquesta setmana a la Joan Oliva és novetat El secreto de Vesalio. Reserveu-la!

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari