Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

56à Bienal de Venècia

daliAquest mes ha donat inici la Exposició Internacional d’Art a Venècia que els afortunats que ho pugin fer, es podrà visitar fins el 22 de novembre. Aquesta nova edició porta el títol de Tots els futurs del món i està dirigida pel crític d’art nigerià Okwui Enwezor, que pretén provocar en el públic una reflexió sobre els problemes que afligeixen al món. L’emigració, la fam, la persecució política, la discriminació sexual o el canvi climàtic són alguns dels temes que apareixen a les obres, amb un gran predomini de vídeo i fotografia, exposades als jardins del Giardini i l’Arsenale.

S’obre així una Biennal amb més de seixanta exposicions de primer nivell en els anomenats esdeveniments col·laterals amb artistes com Mario Mertz, Jackson Pollock, Cy Twombly, Jaume Plensa, Albert Serra, Sebastião Salgado, o Fabrizio Plessi. Aquesta edició ha començat un mes abans del que marca la tradició per fer-la coincidir amb la Expo de Milà, en una aposta insòlita pel turisme per part del Govern italià, que espera superar els quatre milions de visitants entre tots dos esdeveniments.

En el pavelló espanyol, el comissari Martí Manen desenvoluparà un projecte coral en què Dalí serà present com a subjecte però no amb obra. A través d’una re-lectura i re-posicionament de Dalí des del punt de vista contemporani a través de les veus dels artistes Cabello/Carceller, Francesc Ruiz i Pepo Salazar. El Sujeto, nom del projecte espanyol, s’inicia amb una revisió de Salvador Dalí des de l’òptica del segle XXI, sense la voluntat de seguir una aproximació històrica de la seva figura. Es tracta d’una visió molt personal de l’artista, perquè es mostra present a l’atmosfera però no es es pot gaudir físicament de cap obra seva. La peça tracta la imposició social, la voluntat de modificació, la lluita personal com canvi, la recuperació de mites i de la necessitat d’una revolució des de la indefinició.

japanLa japonesa Chiharu Shiota és una de les nombroses dones artistes d’aquesta edició de la cita mundial de l’art contemporani amb les seves propostes arriscades com ens mostra a The Key in the Handy a través de petites claus, provinents de tot el món, a on pengen d’una enorme embull de fils vermells que sobrevolen dues barcasses. El protagonisme femení en l’esdeveniment és més gran que mai. N’hi ha prou amb assenyalar alguns dels pavellons històrics ocupats per dones: Estats Units (Joan Jonas), Rússia (Irina Nakhova), Regne Unit (Sarah Lucas), Japó (Chiharu Shiota), Grècia (Maria Papadimitriou), Suècia (Lina Selander), Noruega (Camille Norment) o Xile (Pau Errázuriz i Lotty Rosenfeld). A més, s’aprecia una notable presència de dones en altres pavellons que porten diversos artistes, com és el cas de Mèxic amb Tania Candiani. Els assistents podran contemplar també els premiats amb els Lleons d’Or al pavelló d’Armènia i l’artista Adrian Piper per la seva obra All the World’s Futures goes.

  • Bienal de Venecia 2015
  • Galeria de l’Exposició
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari