Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Imatges al núvol amb seguretat

cloud-iA la finalització dels anys noranta van començar a popularitzar-se les càmeres digitals i les xarxes socials però ha estat fa pocs anys quan els sistemes d’emmagatzematge d’imatges en el núvol han reemplaçat tot l’establert anteriorment.
I és precisament en el treball i oci diari amb el nostre ordinador quan és important plantejar-se el nivell de seguretat que establirem en les nostres imatges i també els documents més valuosos per no tenir cap mena de sorpreses desagradables imprevistes.

Encara que Instagram s’erigeix com el principal espai amb què comunicar-nos visualment a internet, i alhora com a plataforma d’emmagatzemar les imatges personals, el problema continua plantejant-se quan es vol mantenir a llarg termini i privadament uns arxius determinats; i és precisament Flickr el que ha presentat una de les renovacions més importants en aquest àmbit.

nuvolLes seves noves funcions competiran directament amb les dels serveis dedicats a l’emmagatzematge d’imatges en el núvol. Una de les característiques més rellevants que presenta és el seu sistema de reconeixement de fotos: és capaç de determinar si en una imatge apareixen animals, nens, un paisatge o fins i tot elements arquitectònics, començant d’aquesta forma a deixar enrere les metadades com a únic mètode de classificació. També s’han desenvolupat aplicacions per a ordinador i mòbil que les emmagatzemen en la seva grandària original, i detecta les que estan duplicades. Un cop en el núvol, és possible compartir-les amb qualsevol usuari, tingui o no compte al seu domini. En l’àmbit empresarial evidentment també se li dóna prioritat màxima a la privacitat i la seguretat en els arxius, les més conegudes utilitzen SpiderOak, per tractar-se d’un servei que encripta la informació fins al punt que ni la mateixa empresa que el gestiona té accés.

computingI que podem dir del gegant Google? Els principals avantatges d’utilitzar Google Drive per arxivar fotos davant d’altres opcions són que emmagatzema un nombre il·limitat, reduint la seva mida a cinc megapíxels, que pot llegir arxius RAW i que usant el navegador Chrome podem editar-les amb Snapseed, un dels més populars editors de fotografia per a telèfons mòbils. El seu principal competidor Microsoft posa a disposició dels usuaris el núvol OneDrive que ofereix funcions similars a les de Dropbox amb un dels seus punts a favor, sobretot per fotògrafs professionals, és que permet llegir alguns arxius RAW.

Finalment, s’ha de tenir en compte també les companyies especialitzades en imatges i fotografia, com són LG o Canon, que ofereixen serveis propis d’emmagatzematge d’imatges, tot i que sempre cal tenir en compte la seva volatilitat amb la qual apareixen i desapareixen, i és precisament aquesta presència efímera a la Xarxa el que pot posar en perill la conservació de les nostres imatges a llarg termini i farà necessari reforçar la seguretat de les mateixes en un nou món digital dominat cada cop més pel núvol tecnològic.

Petita guia per estar adalt d’un núvol tecnològic

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari