Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Col·lecció Local: Tradicions

El fons de la Col·lecció Local de les biblioteques té la tasca de conservar i difondre la cultura d’una ciutat, la seva comarca, i també el treball dels seus autors locals. Es poden consultar periòdicament a través del blog Fora del Prestatge les darreres novetats que es van incorporant en aquest fons.

 • Masana i Soler, Heribert. Mercè 79: els orígens del Correfoc. Tordera: Emboscall, 2015
 • merceVa ser una tardor de l’any 2002 quan Heribert Masana va començar la seva àmplia recopilació d’informació relativa a aquella anomenada primera concentració de dracs que es va viure a Barcelona en motiu de les festes de la Mercè de l’any 1979.
  Una de les fonts documentals imprescindibles per aconseguir completar aquesta obra va ser la documentació del reconegut fotògraf Jordi Gumí, que ens va deixar a l’any 2013, a partir de les seves fotografies d’aquell esdeveniment que va significar un moment històric pel Correfoc.

  Farà cosa d’uns dotze anys vaig començar a perfilar i a poder reconstruir les peces del trencaclosques que formaven un possible relat d’aquella concentració de dracs, una festa que fou l’origen directe del Correfoc, una festa i una denominació que ha canviat els paràmetres festius d’arreu del país durant aquests darrers 35 anys. Heribert Massana i Soler.
   

 • Copa Lotus. El Moixó Foguer. Girona: RGB, 2015
 • copalotusAquest enregistrament sonor va ser la opera prima d’un grup compost pels vilanovins Marc Bala, Vidal Soler, Xavier Yerga i Marc Benaiges, però que actualment ja està consolidat en l’àmbit musical català. El Moixó Foguer és un títol que fa referència a la tradició arrelada de Carnestoltes de Vilanova i la Geltrú, i a on destaquen cançons com Els títols de crèdit, La fàula del llop o Pares Noels als balcons, com alguns exemples de la troballa en les seves melodies i d’arranjaments orgànics, gairebé macrobiòtics.

  És una vella tradició del Carnaval vilanoví un pèl desconeguda a l’exterior. Té una sonoritat molt èpica i total… El Moixó Foguer és un home despullat, empastifat de mel i cobert de plomes. Aquest contrast sempre ens ha fet gràcia i creiem que té certa relació amb les històries que passen al disc. Copa Lotus.

 • Cunill, Isidre. Ja ho he dit: articulant la Indepèndencia al: Diari de Vilanova. Barcelona: Ònix, 2015
 • En aquesta obra literària el seu autor ens proposa un recull personal d’articles publicats al Diari de Vilanova, convertint-se en un dels llibres més demanats durant la darrera Diada de Sant Jordi a la ciutat. El periodista Isidre Cunill ha publicat anteriorment l’obra Letizia Ortiz. Una republicana en la corte del Rey Juan Carlos.

 • Roger Maiol. Jordi Pujol, la gran família: l’entorn a l’ombra del president. Barcelona: Angle, 2015
 • familiaEl periodista vilanoví Roger Maiol ens apropa en el seu llibre a tots els personatges a l’entorn del president, des del pare traficant de divises fins el cunyat còmplice a Banca Catalana, els negociants de la primera etapa, com Prenafeta, Alavedra i De la Rosa, entre d’altres. És el relat de com una família es va transformar en La Família, i després en El Govern i El País, i repassa a les seves pàgines el cercle de poder i influència que ha acompanyat a Jordi Pujol durant tots aquests anys.

  Crec que he estat preparat per a tot en aquesta vida, menys per al deshonor. Jordi Pujol i Soley.
   

  Recordeu que teniu al vostre abast, a l’espai de les biblioteques, el nou web de col·lecció local que us apropa al fons disponible a les biblioteques Joan Oliva i Armand Cardona, a l’Arxiu Comarcal del Garraf i a la Biblioteca Víctor Balaguer.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

  Deixa un comentari