Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Ayer, hoy y mañana: mis memorias. Sophia Loren

portada_SophiaLa primera biografia autoritzada de Sophia Loren: Ayer, hoy y mañana: mis memorias és novetat aquesta setmana a la biblioteca Joan Oliva i Milà. L’actriu, farta de llibres de la seva vida que no compten amb el seu vistiplau i, coincidint amb el seu 80è aniversari, ha escrit ella mateixa les seves memòries, que ha dedicat als seus quatre nets.

El títol del llibre fa referència a la pel·lícula del mateix nom, Ayer, hoy y siempre, en què va participar l’actriu al costat del seu estimadíssim Marcello Mastroianni i que va ser dirigida per Vittorio De Sica l’any 1964. Aquest film va aconseguir l’Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa i hi podem veure una de les escenes més famoses de la història del cinema: “l’striptease” de Loren davant de Mastroianni.

En arribar als vuitanta anys, l’actriu fa una mirada enrere per explicar com ha estat i com és la seva vida i trenca, de bon començament, amb la imatge de glamur que l’envolta: el llibre comença amb l’àvia Sophia Loren, plena de farina, esperant els seus nets la vigília de Nadal amb els qui acabarà mirant la pel·lícula d’animació Cars 2 al saló de casa seva.

Sophia_LorenSophia Loren va néixer a Roma un 20 de setembre de 1934 en el si d’una família pobra. Dos homes marcarien la vida de la jove: El pare absent i Carlo Ponti.

Del primer no guarda, ni tant sols, rancúnia. La mare de Sophia Loren es va quedar dues vegades embarassada d’aquest home, d’origen noble vingut a menys i que no va fer cap intent ni de casar-se ni de formar una família. Va defugir no només el matrimoni, sinó també la relació amb la seva descendència.

A diferència del pare, Carlo Ponti va ser, sens dubte, l’home de la seva vida. Es van conèixer quan ell era ja un productor consagrat i ella tot just començava la seva carrera. Ell era casat i vint-i-dos anys més gran que l’actriu així que la relació va començar en secret. Acabaria sent el seu únic marit (fins a la mort de Ponti) i el productor de la major part de les seves pel·lícules.

Sophia_Loren_Cannes_2014Si bé el record cap el pare no és afectuós, els records cap a la mare i els avis són tot el contrari. La mare de Sophia Loren va ser, en paraules de la seva filla “escandalosament bella”. Va voler també fer-se un forat en la indústria cinematogràfica i, per aquest motiu, la seva filla es va criar amb els avis en un barri pobre de Nàpols. Quan la mare va acceptar que ella no triomfaria en el setè art, va posar totes les seves forces, anys després, perquè triomfés la seva filla.

Loren destacaria en un primer moment per la seva bellesa i, posteriorment, per les seves qualitats interpretatives. Al llarg de la seva carrera ha fet més de 70 pel·lícules i ha guanyat, entre molts d’altres premis, dos Oscar: com a millor actriu per Dos mujeres, l’any 1961 i un d’Honorífic per tota la carrera, l’any 1991. Hores d’ara continua en actiu i el 2014 el Festival de Cannes li va retre homenatge.

Si us agraden els clàssics i llegir sobre cinema, no us podeu perdre aquesta autobiografia! Reserveu-la a la Joan Oliva.

Llibres

  • Ayer, hoy y mañana: mis memorias.
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari