La canción del bardo. Úna Fingal
La novel·la La canción del bardo ha estat guardonada amb el I Premio Narrativa Playa de Ákaba. L’obra, que esdevé un tribut a Irlanda, ha estat escrita per Úna Fingal (pseudònim per a la vessant literària d’Isabel Laso). Es tracta d’una novel·la d’acció amb una important càrrega històrica, ambientada l’any 1916, moment en què van coincidir la Primera Guerra Mundial i, a Irlanda, la Revolució per a la seva independència.
El protagonista és el dublinès Olcán Finnegan, que serà fet presoner i enviat a les trinxeres belgues amb l’exèrcit anglès. Temps després tornarà a Dublín i allà es trobarà amb un nacionalisme irlandès dividit entre els més extremistes i els moderats. A La canción del bardo l’autora fa un recorregut per una part de la història d’Irlanda i d’Europa i, per sobre de qualsevol altre aspecte, reivindica el dret a la llibertat individual.
La novel·la és la primera de la trilogia irlandesa Rebelde, però als dos propers volums Úna Fingal es centrarà en els avantpassats d’Olcán Finnegan.
A Vilanova la novel·la va ser presentada el passat dia 17 de març a la llibreria La Mulassa, tot just una setmana després de la seva presentació a Barcelona, a l’FNAC Arenas.
Isabel Laso va néixer a Lleida l’any 1964. Pel que fa al pseudònim que fa servir, podem dir que Úna és un nom celta que significa Juno i Fingal va ser escollit per l’escriptora com a tribut al seu estimat Oscar Wilde (el nom sencer del qual era Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde).
Quant a l’activitat professional de Laso, cal dir que ha portat a terme activitats molt diverses en el camp de la literatura i la interpretació. Per un costat, ha escrit novel·la i teatre i ha publicat poesia i conte en diferents revistes literàries. Cal destacar també que ha estat conductora de clubs de lectura i editora. Per una altra banda, professionalment també ha desenvolupat la tasca d’actriu, directora d’escena i guinista. Fins i tot va fundar la seva pròpia companyia, KathArsis TheAtre, l’any 2003. A més a més va ser la responsable de la columna El Mirall al Diari de Vilanova.
Algunes de les seves publicacions són: La claraboya en el llibre colectiu Generación Subway Breve Vol. I (2014), La noche de los fulgores, (2014); De súbita veritas, (2014); La Llibreta del Pànic, (2012); Largo Recorrido, (2011) y La Última Frontera, (2011).
Biblioteca Joan Oliva i Milà.
Te deseo mucha suerte con tu novela. Espero que este momento literario de felicidad se prolongue durante mucho tiempo. Un fuerte abrazo, Úna.
Pels companys de la biblio ens fa molta il.lusió tenir ressenyada en el nostre blog una escriptora de casa nostra perquè sempre hem gaudit del seu talent i perquè s’ho mereix.
Estem molt contents!