Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

La Templanza. Maria Dueñas

templanzaL’argument trasllada al lector a la ciutat de Jerez de la Frontera del segle XIX, quan el comerç de vins amb Anglaterra va convertir la ciutat andalusa en un enclavament cosmopolita i llegendari. I recorrent els carrers històrics d’aquesta ciutat del sud d’Espanya apareix el protagonista, aquest cop masculí, de La Templanza, la darrera novetat de Maria Dueñas, amb el personatge d’un home fet a si mateix des de les profunditats d’una mina fins a esdevenir un dels empresaris més pròspers de Ciutat de Mèxic. Acostumat a arriscar i guanyar sempre, arriba un moment en què no contempla la possibilitat del fracàs. Però en la seva última gran aposta empresarial, les coses es torcen i ho acabarà perdent tot.

Mauro Larrea va néixer en una humil llogaret de Castella. Sent molt jove, després de la mort de la seva esposa en el segon part, emigra a Mèxic amb els seus dos fills per escapar de la misèria. Allà s’empra en la mineria de la plata, un sector amb un futur prometedor que va saber aprofitar fins a muntar la seva pròpia empresa minera i prosperar.
 

 
mdueñasVint anys després, arruïnat, el protagonista emprèn una desesperada cursa per aconseguir els diners que deu al prestador clandestí i usurer que li ha permès retardar la seva fallida definitiva. És precisament a Mèxic, on arrenca la narració i des d’on farà viatjar al indià Mauro Larrea fins a l’Havana, abans d’arribar a la ciutat gaditana de la segona meitat del XIX. El carrer anomenat calle Larga, el barri de Sant Miquel, els casinos i més de mig miler de cellers acaben per seduir a l’indià nouvingut per prendre la decisió d’establir-se.

Per tots aquests escenaris transita La Templanza, una novel·la que parla de glòries i derrotes, de mines de plata, intrigues de família, vinyes, cellers i ciutats superbes l’esplendor es va esvair en el temps. Una història de coratge davant les adversitats i d’una destinació alterat per sempre per la força d’una passió.

L’autora defineix el seu protagonista, forjat a cop d’esforç a la mina, com un home potent, però no imbatible davant les dones es van a creuar en el seu camí. La seva obra guarda una història d’ambicions i supervivents entre el Mèxic independent, la Cuba encara sota el domini espanyol i finalment una ciutat enlluernada pel món del celler en el seu moment més esplendorós. Un duel solucionat en una taula de billar converteix Mauro en propietari d’una atrotinada celleria. A la localitat gaditana, encara pendent de rendibilitzar la seva adquisició, coneix a Solitud Montalvo

Ja podeu llegir les primeres pàgines templanza

Llibres

La templanza

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari