Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Crisi (d’ansietat)

jsaez1El llibre reuneix tres històries basades en la vida del propi autor i una sèrie de vinyetes sobre la crisi que es van publicar diàriament i durant dos anys i mig en el diari Ara.

Mentre el món sencer trontollava i perdia el rumb immers en la darrera crisi econòmica i espiritual d’occident, Juanjo Sáez també sucumbia a la seva manera. I és que de la nit al dia l’entorn de l’autor es va tornar un malson: es va assabentar de la malaltia de la seva mare, van acomiadar el seu pare després d’un munt de males jugades, i el que fins aleshores havia estat l’escenari quotidià d’una família normal es va transformar en un espai de por i dolor.
 

Quan va començar a tenir crisi d’ansietat, la psicòloga li va diagnosticar por, el que ens anul·la com a persones i ens fa preocupar únicament per salvar el nostre propi cul. Ens explica que van ser 10 anys d’hospitals, de proves, d’incertesa … A sobre el seu pare li tira del treball l’indesitjable del seu cap, després d’estar trenta anys treballant per a ell i tres anys abans d’arribar a l’edat de jubilació, utilitzant tècniques mafioses per estalviar-se la indemnització que podia pagar amb escreix.

244_GM28177.jpgLes pàgines de Crisi (d’ansietat) són glops amargs de realitat que inciten a la reflexió en el cas més positiu dels casos, i així es plasmen gràficament, d’un sol cop, sacrificant l’acabat pel missatge, com si aturar-se al detall atenués el cabreig. És, per tant, una obra necessària que aconsegueix la difícil tasca d’agitar consciències calant en els sentiments del lector a través del drama personal de l’autor, ja que, al cap la fi, és la petita història de gairebé tots, dels que ens toca perdre sempre. No és un llibre que es llegeixi ràpid, un simple cop d’ull a una vinyeta ia passar pàgina, és molt més, són les nostres pròpies experiències mostrades per altres a manera de fotogrames que aturen el temps.

El nom de Juanjo Sáez no és novetat en el món de la història gràfica. Té una llarga trajectòria al voltant del còmic amb diverses publicacions com Viviendo del cuento; Yo, otro libro egocéntrico o El Arte, conversaciones imaginarias con mi madre. I realitzant finalment el seu treball més personal, assaonat amb les àcides vinyetes que van il·lustrar el Diari Ara amb la crònica il·lustrada del context econòmic-social del país, aconseguint fer un salt a un públic més ampli.

La fantasia es el motor de todo

Còmic

  • Arròs covat
  • El Arte: conversaciones imaginarias con mi madre
  • Crisi (d’ansietat)
  • Dentro del sombrero
  • Nada
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari