Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

El Hoobit s’acomiada

batalla

Després de sis pel·lícules en dues trilogies, es tanca l’adaptació cinematogràfica de l’obra de Tolkien amb l’estrena aquesta setmana de La batalla de los cinco ejércitos amb un final que ens portarà una escena bèl·lica de quaranta cinc minuts. Amb aquesta estrena, el director Peter Jackson tanca definitivament el cercle que envolta el món literari de Tolkien a la Tierra Media.

pjacksonEl final suposa pels seus seguidors la darrera oportunitat d’acomiadar-se dels elfs, dels orcs, també dels hóbbits i nans. Caldrà dir-li adéu a uruk-hai, els nazgûls i els mags. També a Sauron, el pervers, i a Légolas, i finalment a tots els habitants de la Tierra Media, i en definitiva a tot el món que va inventar John Ronald Reuel Tolkien. Primer com un conte anomenat El hobbit, dedicat al seu fill, allà pels anys trenta. I després com una altra cosa, més èpica, i també més reivindicativa. Una saga que pretenia inventar un passat mític que Anglaterra, com a poble, no havia conegut.

aserkisPerò sobretot caldrà acomiadar-se definitivament, aquest cop de debò, de Gollum, interpretat en secret per Andy Serkis, El amanecer del planeta de los simios, com un ésser deformat pel poder de l’anell màgic; aquest anell que és, al seu torn, l’encarnació del mal i la influència d’aquest mal a la terra. I adéu també a Gandalf, el mag. L’únic personatge, juntament amb l’anell, que apareix en totes pel·lícules de la història que ha portat màgicament en sis capítols el neozelandès Peter Jackson. El que ha fet tots aquests anys de la mà de Tolkien no és més que oferir a l’espectador l’equilibri il·luminat d’un món perfecte i perfectament al marge del que, només per pura confusió, anomenem realitat. Les adaptacions de El señor de los anillos i d’El Hobbit es nodreixen d’una fe cega en la capacitat del relat, de l’imaginari, per construir, encara que sigui només una mica, l’únic que alleuja la ferida d’estar viu: l’aparença de sentit.

hobbit

El dubte seguirà entre alguns escèptics, ja que es va decidir acabar la saga cinematogràfica després d’aquesta aventura, encara que molts, ara que s’estrena el darrer lliurament del llibre, comencen a somiar veure a la gran pantalla les llegendes contingudes a El Silmarillion, que donarien no per a una trilogia, sinó per diverses, amb autèntiques tragèdies shakespearianes com Los hijos de Húrin. Perquè abans que la Guerra del Anillo o la recerca d’Erebor hi va haver un big bang protagonitzat per déus, un Senyor Fosc més poderós que Sauron i fins a una batalla de llàgrimes innombrables. En els orígens d’aquest projecte que finalitza ara, Jackson durant anys va lluitar sense descans per aconseguir tirar-lo endavant, després de superar diversos judicis, una bancarrota, la de MGM, i fins i tot la productora amb una sonada fugida del que havia de ser el seu director, Guillermo del Toro, i que va renunciar incomprensiblement a realitzar la pel·lícula. Però Peter Jackson no es va intimidar i el desig de tornar a l’univers de Tolkien va poder amb tot i es va proposar superar tots els obstacles que trobés per davant.

La Batalla de los Cinco Ejércitos és la darrera que li quedava per gravar. És el final, ja no hi ha més. Però es converteix en la més musculosa, un festival d’acció amb una espectacular desfilada d’imponents exèrcits d’elfs, nans, i orcs plena de poderoses escenes de batalles. Només ens queda una cosa per fer, anar a descobrir el final d’una saga literària que el cinema ha convertit en llegenda.

legolas

Biblioteca Joan Oliva i Milà.