Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Joc brut. Futbol i crim organitzat

Declan HillEl periodista canadenc Declan Hill s’ha dedicat a investigar les diverses màfies que s’han infiltrat en el mon del futbol y els partits que s’haurien adulterat i pactat en diverses lligues nacionals i competicions.

El llibre Joc brut. Futbol i crim organitzat ens destapa les evidències d’una trama que pot haver arribat fins a passades edicions de la Copa del món, on diversos partits podien haver estat manipulats. L’argument s’inicia amb un crim. Més ben dit, amb dos. Els de Kevin Zhen Xing Yang, ciutadà xinès, i Cici Xi Zhou, la seva xicota. Els cadàvers són descoberts el 9 d’agost de 2008 en un pis pròxim al centre de Newcastle.

Segons les autoritats d’immigració, Kevin era estudiant de postgrau. Una persona cordial, segons els seus veïns. Tanmateix, la policia demostrarà que res no és el que sembla: la víctima formava part d’una trama internacional. Els membres de la seva organització assistien als partits de futbol anglesos i els retransmetien al mercat asiàtic d’apostes il·legals.

La publicació d’aquest llibre al Regne Unit va provocar una enorme polèmica entre els diversos ens federatius i fins i tot judicials. La Federació europea de futbol va iniciar arrel d’aquest llibre sobre el suposat escàndol una investigació obrint un departament d’anticorrupció com a preludi de una possible implantació en les lligues nacionals on segons l’autor hi ha signes clars de compra de partits en països com Itàlia, Portugal, República Txeca, Bulgària, Polònia o els Balcans.

Portada del llibreL’autor del llibre en les seves investigacions també fa referència als regals que es realitzen en el món del futbol per part de les directives dels clubs, des de serveis sexuals als arbitres de futbol fins a obsequis materials d’un gran valor. Declan Hill proposa diverses solucions per aquesta suposada corrupció: introduir incentius als jugadors per partit guanyat així com pels gols marcats a través de la Federació Internacional de futbol, i fer públic tots els ingressos per aquests conceptes que puguin rebre cada jugador.


Entrevista a Declan Hill

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari