Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Phyllis Dorothy James

A mesura que et fas més gran escriure es torna més complicat, ja que la inspiració triga més a arribar. No obstant això, el fet de ser novel·lista fa que hagis de seguir escrivint. P.D. James

pd-jamesEl detectiu Adam Dalgleish està de dol. Ens ha deixat una de les escriptores amb més repercussió internacional en el gènere negre, més coneguda com P.D.James, la baronessa de Holland Park, va ser autora de Un impuls criminal, Morts poc naturals, Intrigues i desitjos o Mort d’un forense, entre molts altres títols. Nascuda a Oxford el 1920, era filla d’un funcionari i va arribar a treballar en diversos departaments governamentals a Anglaterra. No obstant això, ella mateixa assegurava a la seva pàgina web que des de petita ja sabia que volia dedicar-se a la literatura. Va aconseguir vendre milions de llibres a tot el món i molts d’ells van ser adaptats a la televisió i al cinema. Va ser guardonada amb premi Diamond Dagger de l’Associació de Cronistes del Delicte a l’any 1987, i va rebre la Medalla d’Honor de les Lletres a l’any 2005. Va ser autora de més d’una vintena de novel·les i creadora de personatges inoblidables del gènere negre com el poeta i detectiu de Scotland Yard Adam Dalgliesh o la investigadora privada Cordelia Gray.

pdjames1Nascuda a l’any 1920, James va deixar l’escola als setze anys per seguir al seu pare en una feina a l’Agència Tributària. Es va casar amb Connor White als 21 anys i es va traslladar a Londres, donant a llum a dues filles quan els bombarders alemanys van atacar la capital britànica. El seu marit va tornar de la guerra amb problemes de salut mental, deixant a Phyllis Dorothy per mantenir la seva jove família treballant en l’administració de l’hospital. Amb les seves filles a l’escola internat i el seu marit a l’hospital, les nits es tornen dedicat a l’escriptura.

Va començar a posar-se a escriure sobre un detectiu en part com un aprenentatge per desenvolupar novel·les de debò, segons explicaria ella mateixa anys més tard. James sempre havia estimat la novel·la negra, no estava disposada a explorar les experiències traumàtiques de la seva pròpia vida en la ficció i era molt conscient que seria més fàcil trobar un editor per a una història de detectius. Però el gènere també va apel·lar al seu gust per l’ordre.

L’erudició de detectiu creat per l’escriptora i el focus de les seves novel·les de misteri sobre les classes mitjanes van portar en un moment determinat de la seva trajectòria literària a patir acusacions d’elitisme, venint a ebullició especialment a l’any 1995 després d’una entrevista de ràdio en la qual l’autora va suggerir que no tenia opció moral en el que ella anomenava la descripció dels pous de la zona centre de la ciutat, on el crim és la norma i l’assassinat és un lloc comú i així ho traslladava a les seves creacions de ficció.

La reina de la novel·la anglesa, que va treballar al Departament de Criminologia del Ministeri d’Afers Exteriors anglès entre els 1964 i 1979, va ser considerada per la crítica literària l’autèntica successora d’Agatha Christie i també la peça fonamental per aconseguir la gran renovació d’un gènere, el policíac, al qual va aportar dimensió humana i en no poques ocasions afinades crítiques sobre la mateixa societat britànica. Phyllis Dorothy es va acomiadar de la literatura amb La mort arriba a Pemberley, una seqüela de la comèdia romàntica Orgull i Prejudici, amb la qual l’escriptora va voler homenatjar una de les seves autores d’infància favorites. Abans d’això, a l’any 2009, l’autora britànica ja havia amenaçat amb retirar després de la publicació de Mort a la clínica privada, catorzè cas d’Adam Dalgliesh.

L’aprenentatge de James en la novel·la negra es va convertir en un compromís de per vida, ja que ella va arribar a creure que és perfectament possible romandre dins dels límits i convencions del gènere i ser un escriptor seriós, dient alguna cosa veritable sobre els homes i les dones i les seves relacions i la societat en que viuen. Suggerir que les limitacions formals de la novel·la negra impedeixen als seus practicants de produir bones novel·les és tan ximple com dir que cap sonet pot ser una gran poesia ja que es limita a 14 línies. Abans d’ahir dijous ens va deixar a l’edat de noranta quatre anys.

pd-jamesab
P.D. James a la bibloteca

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari