Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Blue Jasmine

bjasmineJasmine és una dona que el major objectiu a la vida ha estat casar-se amb un home milionari per poder gaudir d’una luxosa vida i entrar en l’alta societat. És una dona que no s’assabenta de les coses per despreocupació, o no es dóna per assabentada, però descobreix de sobte que l’origen de la seva fortuna es basa en les activitats fraudulentes del seu marit quan un bon dia el seu món s’ensorra quan el seu marit és acusat d’estafa. Ella, que no és capaç d’assumir que ha tocat fons, es veurà obligada a traslladar-se a San Francisco on viu la seva germana Ginger, que a diferència d’ella no va sortir de la classe baixa. Aquest és l’argument d’una de les darreres propostes cinematogràfiques del director Woody Allen i que és novetat aquesta setmana a la biblioteca.

Amb traços d’humor negre i molta mala llet, el cineasta Woody Allen ha fet de Blue Jasmine una pel·lícula honesta en què la seva protagonista Cate Blanchet, va ser la guanyadora de l’Òscar a la millor actriu protagonista per una magnífica interpretació del seu personatge que no concep una vida sense diners, i en que desenvolupa una existència que per a ella és símbol de bellesa, elegància i bones maneres. Per a això, Woody Allen ens mostra dos punts de vista molt diferents: el de la snob Jasmine i el de la seva germana, una jove humil que viu en una barriada de San Francisco amb un xicot que porta camises hawainas i samarretes de tirants. Jasmine no concep que la seva germana sigui feliç en un ambient com aquest, però ella haurà d’aprendre a adaptar-se si vol sortir endavant.

allen_blanchet_baldwinBlue Jasmine ens parla del pitjor de la condició humana. Es realitza una crítica a l’alta societat composta per arribistes i hipòcrites que han fet la seva fortuna de manera fraudulenta. I ho fa presentant-nos una comèdia pel que és moltíssim més despietat en el seu retrat, perquè no parem de somriure en veure com es va enfonsant i quedant en evidència la personalitat de la protagonista. Aquesta es veu acompanyada per Sally Hawkins, nominada a millor actriu de repartiment, en el paper de la seva germana, interpretant a una dona ordinària i fins i tot en algunes ocasions grollera, una noia de baix nivell cultural que és capaç de fer-li una reverència al seu cunyat milionari, i que assumeix que no pot aspirar a més només perquè no ha tret bons gens familiars.

La pel·lícula, nominada a millor guió original en la darrera edició dels Òscars, es converteix en una obra pictòrica on la columna vertebral són els contrastos: el present amb el passat, l’ostentació i immensitat de la mansió en la qual vivia Jasmine a Nova York, comparat amb el reduït i modest apartament de Ginger a San Francisco; les reunions socials plenes de persones d’alt llinatge; des de la despreocupació pel manteniment fins a la necessitat de laborar i formar-se, de l’altivesa a la humiliació, de la comèdia al drama, del riure a la tristesa; aconseguint d’aquesta manera transmetre emocions contraposades que caldrà fer-les pròpies assaborint el pler de veure-la.

  • Blue Jasmine: retrato de mujer
  • Woody Allen o la tristeza perfecta
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari