Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

L’última nit a Twisted River, de John Irving

John Irving al seu estudiJohn Irving mai comença a escriure una novel·la fins que no coneix tots els detalls de la història que es proposa narrar: qui i com seran els personatges, quin serà l’àmbit en el qual es mouran al llarg d’una certa quantitat de pàgines, com serà resolta una trama que, paradoxalment, s’inicia amb la seva resolució: un quadern de bitàcola que comença on acaba la novel·la i que defineix el destí que prendrà el món de ficció que l’escriptor ha estat pensant i meditant abans de seure davant l’ordinador.

Amb L’última nit a Twisted River, el dotzè llibre de John Irving, l’autor recorre 50 anys de vida als Estats Units. A l’any 1954, la vida a la serradora d’una explotació forestal a nord de New Hampshire no resulta fàcil i les desgràcies estan a l’ordre del dia. Una nit, Dominic Baciagalupo, el cuiner de la serradora, i el seu fill Danny, de dotze anys, es veuen obligats a abandonar precipitadament el lloc quan Danny, confon la núvia de Carl, el policia local, amb un ós i la mata en un accident de conseqüències tràgiques per tots.

Coberta de L’última nit a Twisted River
Dominic i Danny inicien llavors una extenuant fugida, doncs Carl, en el seu afany de venjança, els perseguirà primer fins Boston, després fins Vermont i Iowa, i finalment fins Canadà. A cada ciutat a la que arribin, pare i fill es veuran obligats a adaptar-se a les costums i persones del lloc, a inventar-se una nova identitat … Peripècia rere peripècia, John Irving ens submergeix en la vida nord-americana de les últimes cinc dècades del segle xx.

En un viatge que dura més de cinquanta anys, pare i fill s’enfrontaran a una sèrie d’aventures i desgràcies al compàs d’una època movedissa i atroç, on els vaivens polítics i socials d’aquells anys determinaran el pols natural d’una història circular, plena d’aquests personatges tan estrafolaris i extravagants i d’aquests equívocs amb importància que solen poblar la majoria de les ficcions que ha escrit John Irving.


Book trailer de la nova novel·la de John Irving

John Irving (New Hampshire, 1942) passarà per Barcelona al mes juny per promoure L’última nit a Twisted River. El volum, traduït per Francesc Rovira, és extens com una bona part de les obres d’Irving. En català fa 653 pàgines. Si cliqueu, podeu llegir-ne un fragment (pdf).

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari